Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što nas očekuje?

Ekonomska stručnjakinja za Dnevnik Nove TV o rastu cijena: "U nekim sektorima događaju se zabrinjavajuće stvari"

Cijene hrane su već porasle, rast cijena energenata je najavljen. Uz ista primanja, što nas čeka u idućem razdoblju? O svemu tome s Maruškom Vizek s Ekonomskog instituta razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Vizek kaže kako iz službenih brojki koje objavljuje Državni zavod za statistiku ne možemo govoriti o većem valu poskupljenja.

Pročitajte i ovo Čokolada; ilustracija - 3 rekord probijen Prijeti nam najveća cijena slatkog grijeha u povijesti: "To više nitko ne može podnijeti" Cijene na tržnici Na zagrebačkom Dolcu Rastu cijene hrane, građani na placu negoduju: "Nekad ste za 200 kuna mogli kupiti punu vrećicu"

"Kad govorimo o hrani, moguće je da građani vide sporadična poskupljenja koja se na prosječnim cijenama doista ne vide. Zapravo cijene hrane u lipnju ove godine u odnosu na lipanj prošle godine praktički stagniraju, a samo je ulje to koje je zbog specifičkih razloga imalo rast cijene od sedam posto unutar godine dana", objašnjava.

Slijede li nam ciklički sve učestalija poskupljenja ili nestašice pojedinih prehrambenih proizvoda, Maruška Vizek kaže da zbog klimatskih promjena možemo očekivati šokove, odnosno distrupcije cijena.

"Vidjeli smo na primjeru pandemije COVID-a te šokove na koje se ne možemo pripremiti, a nikad ne znamo gdje će udariti niti točno kako pa se onda i vrlo teško unaprijed pripremiti za njih s nekakvim zalihama ili nekim drugim adekvatnim politikama kako se ne bi dogodila nestašica ili nagla poskupljenja", objašnjava.

Što se tiče rasta cijena energenata, rast je već vidljiv kod cijena goriva.

"To zapravo najviše osjete sami proizvođači koji plaćaju značajno veće cijene energije i energenata, čak do 300 posto u odnosu na šesti mjesec 2020. godine. I taj bi se porast cijena u nekom trenutku mogao preliti dalje, ako se nastavi ovim tempom", upozorava Vizek.

Komentirala je i velik rast cijena u građevinarskom sektoru.

"Vidimo da se tu događaju pomalo zabrinjavajuće stvari, prije svega što proizvodi koji proizlaze iz sektora rudarstva i vađenja koji se koriste u građevinarstvu, njihova se u godinu dana udvostručila. To znači i rast cijena građevinskih usluga koji barem jednim dijelom biti opravdan i rastom troškova repromaterijala, a onda zasigurno i nedostatkom radnika, a onda s druge strane i povećanom potražnjom za građevinskim uslugama zbog obnove", razjasnila je Vizek.

Inflaciju kakvu pamte starije generacije, kaže, nikako ne očekuje, a inflacija zbog priprema i očekivanja poskupljenja ulaskom u eurozonu 2023., ocjenjuje, mogla bi nam se dogoditi jer "o njoj puno pričamo".  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene