Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko Krka i Cresa

Ekipa Dnevnika Nove TV na terenu sa SUP patrolom: Volonteri će cijelo ljeto paziti na veličanstvene zaštićene ptice

Aktualno Galerija Akcija spašavanja bjeloglavih supova - 1 Akcija spašavanja bjeloglavih supova - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Akcija spašavanja bjeloglavih supova - 2 Akcija spašavanja bjeloglavih supova - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Akcija spašavanja bjeloglavih supova - 3 Akcija spašavanja bjeloglavih supova - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Akcija spašavanja bjeloglavih supova - 4 Akcija spašavanja bjeloglavih supova - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +1 Akcija spašavanja bjeloglavih supova - 5 Galerija 1/6 >>
Na Kvarneru se traga i za turistima koji svojim uživanjem narušavaju prirodni sklad. Naime, buka s turističkih plovila za bjeloglave supove izvor je stresa, pa je pokrenuta patrola. Volonteri će cijelo ljeto paziti na red u moru oko Krka i Cresa.

Zbog staništa bjeloglavih supova na Kvarneru je organizirana SUP patrola, a volonteri će cijelo ljeto paziti na red u moru oko Cresa i Krka. S njima je na teren izišla i reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

"Javimo centru za rehabilitaciju ako je sup u opasnosti. Ako su brodovi koji uznemiravaju supove preglasni ili su preblizu litica, mi ih upozorimo", objasnio je volonter Antonio.

Pročitajte i ovo Marine Le Pen i Emmanuel Macron napeti izbori Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila povijesni uspjeh, Macron ima novi plan

Na bjeloglave supove pazit će svakog ljeta iduće tri godine.

"Ne morate biti stručnjak za ptice, ja to nisam. Morate samo voljeti prirodu, voditi brigu o njoj", rekla je Caroline, volonterka iz Belgije.

Gnijezda su blizu moru, pa 20-ak posto mladih supova let završi u moru. Tada nastupa stručna pomoć iz oporavilišta za bjeloglave supove na Cresu.

"Imali smo prvu akciju spašavanja ovogodišnjeg mladog supa. Prošlo je rutinski, pa je sad s drugim supovima", rekao je Tomislav Anić, stručni suradnik Javne ustanove Priroda.

Pročitajte i ovo Otok Kaprije - 3 pobuna otočana Kako će se riješiti situacija na otoku Kaprije? Ni jedna strana ne želi odustati, blokada i dalje na snazi

Da bi ih što više spasili, važno je biti na terenu i informaciju dobiti na vrijeme. Kako bi se volonterima i dalje omogućio nesmetan rad i osigurala sva potrebna sredstva za rad na ovom projektu, iz udruge BIOM pokrenuli su donatorsku akciju. Cilj je prikupiti 30.000 eura.

"Nikad se ne zna kad on može pasti, a što smo mi više na moru, to ćemo ih više spasiti", rekao je skiper Dino Kinkela.

U Hrvatskoj je oko 125 parova ove strogo zaštićene ptice. Prizori supova prava su ekskluziva zbog koje prirodu treba čuvati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene