Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča rubrike Poziv

Građani na nogama zbog grdosije od 400 kilovolti: "Slučajno smo za sve saznali. Ne znamo kako je ovo dopušteno"

Aktualno Galerija Poziv: Dalekovod - 1 Poziv: Dalekovod - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Poziv: Dalekovod - 2 Poziv: Dalekovod - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Poziv: Dalekovod - 3 Poziv: Dalekovod - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Poziv: Dalekovod - 4 Poziv: Dalekovod - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +4 Poziv: Dalekovod - 5 Galerija 1/9 >>
Mještani Cetinske krajine zabrinuti su zbog posljedica koje će na njihov život ostaviti metalna grdosija koja bi trebala proći kroz samo središte sela, pa su se javili ekipe rubrike Poziv Dnevnika Nove TV.

Podno Svilaje nastao je pravi revolt jer mještani Potravlja i Satrića u svom dvorištu ne žele grdosiju od 400 kilovolti.

"Ima mogućnost da prođe preko državnog zemljišta i da ne prolazi blizu kuća i imanja. Umjesto toga odabrana je dionica koja ide preko privatnog vlasništva, pored privatnih kuća", objasnio je ekoaktivist Ante Janković.

Pročitajte i ovo Poziv 23.06.2024. - 3 Priča rubrike Poziv Tvrde da su zbog greške komunalne tvrtke ostali bez posljednjeg počivališta, stigao odgovor direktora: "Nismo greškom prodali istu grobnicu"

Na terenu ovako stoje stvari: trenutačna trasa dalekovoda išla bi kroz Majiće, Knezoviće, Tiliće pa sve uz Đoline drage prema Zelovu. Druga je opcija da dalekovod ide izravno iz Alebića kule prema Zelovu i dalje za Konjsko.

"Sad je lijepo kod nas. Nema ništa, čuje se samo cvrkut ptica. Ako mi prođe dalekovod ovdje iza mene, čut ću samo zujanje. I kako ću onda živjeti? Kako ću spavati?", upitao je Ivica Majić.

Dvije kuće na trasi dalekovoda

S trasom novog dalekovoda reporter rubrike Poziv Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić otišao je k sudskom vještaku za građevinu.

"Planski koridor budućeg elektroenergetskog voda prolazi građevinskim područjem naselja, i to njegovim izgrađenim dijelom, dijelom gdje se, konkretno, nalazi i nekoliko zgrada", objasnio je Bojan Lindarić.

Pročitajte i ovo Dubravko Kos i Domagoj Mikić Poziv Domagoja Mikića Mjesecima im radovi na cesti život čine neizdrživim: "Četiri osobe već su oboljele od astme"

Sporni je dio onaj u kojem se dvije kuće nalaze u samoj trasi kojom prolazi dalekovod. Vlasnik jedne kaže da ima sve papire, a za cijelu situaciju doznao je slučajno.

"Mene nije nitko obavijestio kao vlasnika tog objekta. To sam tek neki dan saznao iz novina", rekao je Božo Majić.

Ni za kakav novac ne želi dalekovod uz svoju kuću.

"Mogu i u grob ponijeti. Pare nestanu za dan. Ja imam penziju 320 eura, ali te mi pare ne trebaju", dodao je.

I vlast i mještani na nogama

I lokalna je vlast na nogama.

"Predložit ćemo da se razmotri taj problem i da se Splitsko-dalmatinskoj županiji da na razmatranje izmjena trase dalekovoda", najavio je načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak.

Postoji alternativa da ruta ostane ista.

"Jedan je od načina da se vod provede pod zemlju umjesto da ide zrakom", rekao je Lindarić.

Pročitajte i ovo Suhi Potok - 3 Priča rubrike Poziv Luka je ilegalno izgrađena, institucije sve znaju, a investitor napao ekipu Dnevnika Nove TV pa joj ponudio brod: "Sram vas bilo! Kakvi ste vi ljudi?"

Ako trasa ostane neizmijenjena, za ekoaktivista Jankovića zaključak je samo jedan.

"Izaziva golemo vizualno zagađenje. Dalekovod sigurno neće biti tu da bi netko priključio bojler ili električni roštilj dok je u prirodi", istaknuo je.

Zbog svega su se pobunili i mještani u Đolinim dragama.

"36 metara prolazi pored moje kuće. Prolazi tik uz moju parcelu, pored ovog auta, a ja nemam struju, nego je koristim sa solara. Mislim da je to apsurdno", rekao je Željko Cvitanović.

Pročitajte i ovo Okupirali tuđu zemlju - 4 istrgnula mu mikrofon Nasrnula na reportera Poziva dok je istraživao slučaj uzurpiranog zemljišta: "Sada ćete vidjeti kada vas napadnu"

Načelnik općine smatra da razloga za paniku nema.

"Ne vjerujem da će u dogledno vrijeme taj projekt zaživjeti. To su ogromna sredstva, to će se vjerojatno razvijati idućih 10, 15, 20, 30 godina", ustvrdio je Bošnjak.

Mještani u tu priču ne vjeruju.

"Mi se osjećamo izdano. Ne razumijemo kako su vlasti uopće dopustile da se ucrta ova trasa koja je trenutačno ucrtana u plan", objasnio je Ante Bešlić.

Plan se još uvijek može promijeniti

Iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) odgovorili su da s ovim projektom nemaju nikakve veze, a investitor je rekao da nije dobio nikakve pritužbe građana.

O ovoj je temi Mikić razgovarao i s Marijom Radevenjićem, pročelnikom za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije, čiji je ured i odobrio lokacijsku dozvolu.

"Investitor podnese zahtjev koji je sadržan u projektu. Nakon toga mi zatražimo posebne uvjete od ogromnog broja javnopravnih tijela. U ovom slučaju to su 23 javnopravna tijela", objasnio je.

Pročitajte i ovo Zadarske šapice - 2 Poziv Domagoja Mikića Udruga za zbrinjavanje pasa lutalica Zadarske Šapice napokon je dobila potporu grada: "Za sad sve ide svojim tokom"

Odgovorio je i na tvrdnje mještana da su sasvim slučajno saznali za projekt.

"Mi smo dužni na javnim stranicama i u javnim glasilima objaviti da se izdala lokacijska dozvola. Mi nismo imali nekakvih prigovora, ali to ne znači da investitor ne može napraviti promjene. Naravno da ćemo to razmotriti", rekao je.

Neki su građani podnijeli tužbe, zbog čega je slučaj završio na upravnom sudu.

"Te se tužbe ne odnose na dalekovod, nego na elektranu", objasnio je.

Komentirao je i mogućnost da se trasa dalekovoda promijeni.

"Ovo je sada lokacijska dozvola koja se sastoji od četiri etape i desetak faza. Za svaku od tih faza potrebna je zasebna dozvola. Mi smo daleko od cilja i lako je moguće promijeniti nešto ako je to u skladu s planom. Čak i ako nije, plan se može promijeniti", zaključio je Radevenjić.

Svoju priču možete poslati preko Facebook stranice ili web-forme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene