Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na oporavku u ZOO-u

Veličanstvena zaštićena ptica zalutala na - zagrebačku obilaznicu. Neizvjesno je hoće li se oporaviti, ali jedna je stvar dobar znak

Aktualno Galerija Spašavanje bjeloglavog supa - 1 Spašavanje bjeloglavog supa - 1 Foto: Zagrebački ZOO Spašavanje bjeloglavog supa - 2 Spašavanje bjeloglavog supa - 2 Foto: Zagrebački ZOO Spašavanje bjeloglavog supa - 3 Spašavanje bjeloglavog supa - 3 Foto: Zagrebački ZOO +0 Spašavanje bjeloglavog supa - 4 Galerija 1/4 >>
Vozače na zagrebačkoj obilaznici iznenadio je neuobičajen promatrač. Velika ptica, strogo zaštićene vrste, smjestila se u blizini skretanja za Veliku Goricu.

Ekipa zagrebačkog Zoološkog vrta na društvenim mrežama objavila je kako je dojavu o bjeloglavom supu na zagrebačkoj obilaznici dobila još u nedjelju navečer, ali plaha ptica bi bježala čim bi joj se ljudi pokušali približiti.

Pticu, koja je strogo zaštićena vrsta i svaka jedinka je dragocjena, uspjeli su uloviti u ponedjeljak ujutro na polju između ranžirnog kolodvora Buzin i Velike Mlake, a u pomoć im je priskočila i policija.

"Policajci su osiguravali dio prometnice na kojoj su bila zaustavljena naša vozila, te pazili da nas nitko ne ometa tijekom zahtjevne intervencije. Naime, bilo je jako važno da ptica ne odleti zbog nečije nagle kretnje ili buke.

Pročitajte i ovo Gaza noću Iz minute u minutu FOTO/VIDEO "Svakoga bi to trebalo potresti do kosti": Svaki dan u Gazi više od 420 djece bude ubijeno ili ranjeno

Kako bi joj se približio bez da je prestraši, voditelj naše terenske ekipe Darko Ozmec doslovce je puzao kroz njivu. Sup kao da je razumio da mu čovjek želi pomoći, pa mu se na kraju s povjerenjem prepustio u ruke", piše u objavi ZOO-a na Facebooku.

Sup je temeljito pregledan u oporavilištu za divlje životinje, iscrpljen je te teži nešto manje nego što bi trebao.

"Riječ je o mladoj ptici. Iako je neizvjesno hoće li se oporaviti, dobar je znak da je željela nešto pojesti. Kako se našla u Zagrebu, ostaje nejasno. Možda je zalutala. Dio populacije europskih supova, najvećih ptica strvinara na našem kontinentu, topli dio godine provodi u Alpama, a ujesen se spušta na jug – neki u Primorje. Tamo se hrvatska populacija supova i gnijezdi", javili su iz ZOO-a.

Pogledajte trenutke spašavanja bjeloglavog supa iz polja

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene