Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija puno očekuje od hrvatske Vlade! Želi da smanji minus u blagajni za dodatnih milijardu i 300 milijuna kuna. Inače, prijete sankcije - zamrzavanje prava na povlačenje novca iz EU fondova.


Vlada govori kako se plaće, mirovine i socijala neće dirati pa je pitanje gdje rezati. Ekonomisti smatraju kako mjesta za uštedu ima na drugim mjestima.

Vezani članci Rodiljne potpore veće od travnja za 1663 kn - 2 Rodiljne potpore od travnja veće za 1663 kune, potrebni staž smanjuje se za tri mjeseca Dražen Jelenić Prijeti li mu smjena? Ministar Bošnjaković već je razgovarao s Jelenićem, čeka se očitovanje Vlade

Hoće li se vladine škare dotaknuti i njihovih novčanika, nešto je što najviše brine građane. Ekonomisti kažu da do novca Vlada može doći novim porezima, povećanjem trošarina i doprinosa, povlačenjem dobiti iz javnih tvrtki i privatizacijom.

Josipović podržava rad Vlade

Iako ministri mahom tvrde da nemaju prostora za uštede, ekonomist Ante Babić smatra kako mjesta za rezove ima baš u ministarstvima. "Deset posto znači nekakvih 13 milijardi se može naći. Ako krenemo od materijalnih troškova koji su u zadnjih par godina narasli s 5 na preko sedam milijardi znači to su i automobili koji su se kupovali znači sve od toga nešto može", ističe Babić.

Poljoprivrednici već strahuju da će se smanjiti njihove subvencije. Rashode, kažu ekonomisti, Vlada može smanjiti rezanjem plaća, mirovina, socijalnih transfera te subvencija. Vladina su obećanja da plaće, mirovine i socijala neće dirati.

Babić poručuje kako se mogu smanjiti kamate na javni dug koje iznose 10 milijardi kuna. "Kad bismo zaključili ugovor s MMF-om što je moguće do kraja godine, time dobivamo automatski rejting niži i sa 10 milijardi sigurno bismo mogli to smanjiti na 7 miljardi znači jedno tri milijarde je tu", smatra Babić.

Čeka se potez vladajućih, europa im je dala rok do kraja travnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook