Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog socijalne stabilnosti i deficita

Josipović podržava rad Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović podržao je u subotu vladu u naporima da ispuni obveze prema Europskoj uniji u pogledu proračunskog deficita i pritom održi socijalnu stabilnost u zemlji.

"Podržavam vladu u nastojanjima da poštujući ono što je obveza prema Europskoj uniji sačuva socijalnu stabilnost i da rashode države sačuva na onoj razini koja omogućuje normalno funkcioniranje Hrvatske i kao socijalne i kao funkcionalne zemlje", rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu na kojoj je govorio i o europskim izborima, odnosima Hrvatske prema Sloveniji te Bosni i Hercegovini kamo putuje u utorak.

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate" Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

Europska komisija od Zagreba je zatražila da ove godine proračunski deficit sreže na 4,6 posto BDP-a, 2015. na 3,5 posto i 2016. na 2,7 posto BDP-a, no Zagreb se odlučio za manje rezanje u 2014. i najavio da će Komisiji predložiti da se to nadoknadi u 2015. i 2016.

Josipović: Dao bih ostavku da sam u poziciji županice Lovrić-Merzel

Vlada želi osigurati konsolidaciju financija, a s druge strane pazi na to da se ne naruši socijalna stabilnost i da društvo funkcionira normalno, smatra Josipović.

Sudbina hrvatskih građana kreira se i u Bruxellesu, rekao je Josipović i podsjetio da je zato već ranije pozvao političke stranke da se u kampanji za izbore za Europskih parlament fokusiraju na europske teme, koje se tiču "hrvatske uloge u EU i uloge EU u našim životima".

Ne vjeruje da će čak 25 kandidacijskih lista predanih za izbore za Europski parlament zbuniti birače. "Građani su mudri i razumiju problem, a i onda kada ne izlaze na izbore i to je neka poruka", rekao je. Slovenske primjedbe Hrvatskoj da izdavanjem koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu prejudicira granice prije odluke arbitražnog suda o granicama, Josipović ne smatra "suštinskim problemom".

"Hrvatska, kad bi i htjela ne može drukčije definirati granice nego što će to na kraju učiniti arbitraža i mislim da je to svima jasno", rekao je predsjednik Republike. Odnosi će se "relativno brzo riješiti odlukom arbitražnog suda", ocijenio je.

Predsjednik drži da postoji određeno nerazumijevanje inicijative hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da se Bosni i Hercegovini ponudi žurna kandidatura za članstvo u Europskoj uniji. "Sve zemlje koje ulaze u EU moraju ispuniti uvjete i točka. To je nešto što je svima jasno", rekao je.

No inicijativa ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić za BiH ne znači "odbacivanje tih uvjeta", već "jedan posebni put, određeni projekt motivacije na brže, kvalitetnije reforme", rekao je i ocijenio: "Mislim da je to sasvim prihvatljivo".

Predsjednik Josipović u utorak putuje u posjet BiH. Međutim, "piramidu treba graditi od temelja, ne od vrha", dakle sama BiH mora riješiti odnos triju konstitutivnih naroda i ostalih građana i ostvariti "jednakopravnost naroda i jednakopravnost građana".

Političari BiH nedavno su bili vrlo blizu dogovora o tome, rekao je Josipović te izrazio nadu da će prije ili poslije izbora u toj zemlji oni uspjeti postići taj kompromis i biti što prije na dobrom putu k Europskoj uniji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene