Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeno 32 ljudi

Nisu spriječili ubijanje civila i paljenje kuća: Srpski zapovjednici optuženi za ratne zločine

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Riječko županijsko državno odvjetništvo optužilo je Dragana Bešira (81) i Slobodana Đorđevića (81) da u jesen 1991., kao zapovjednici srpskih paravojnih postrojbi, nisu spriječili ubojstva 32 hrvatskih mještana na području Rakovice i Korenice i tako počinili ratni zločin protiv civila.

Ne navodeći identitete optuženih srbijanskih državljana, riječko tužiteljstvo je u utorak objavilo da je Dragan Bešir okrivljen u svojstvu zapovjednika Općinskog štaba Teritorijalne obrane Korenica, a Slobodan Đorđević kao zapovjednik "Isturenog komandnog mjesta" (IKM) 13. Korpusa JNA na Mukinjama.

Obojicu tereti da su ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinili tijekom koordiniranog napada paravojnih postrojbi Teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine, potpomognutih kombiniranim postrojbama JNA i drugih dobrovoljačkih jedinica pod zapovjedništvom IKM-a.

Napad je, dodaje tužiteljstvo, izvršen na mjesta Vaganac, Smoljanac, Sertić Poljana, Rastovača i Korana te Drežnik Grad, Lipovača Drežnička, Grabovac, Drežničko Selište, Irinovac, Oštarijski Stanovi, Čatrnja, Brajdić Selo, Lipovac i Rakovicu, a koja su bila naseljena pretežito hrvatskim stanovništvom.

Stanovništvo je, stoji u optužnici, bilo izloženo neselektiranom i prekomjernom granatiranju bez odabira vojnih ciljeva, raznovrsnim topničkim i raketnim oružjem.

Pročitajte i ovo Igor Strelkov Škodi zajedničkom cilju Bivši ruski zapovjednik optužio vođu Wagnera za ratne zločine: "Kad pomnožimo njegove političke ambicije sa psihopatijom..."

Pročitajte i ovo Razrušeni Mariupolj, slikano 16. travnja 2022. Velika fotogalerija FOTO Godinu dana krvavog rata: Očaj ljudi, brojni dokazi o ratnim zločinima, razoreni gradovi...

Bešir i Đorđević optuženi su da, nakon zauzimanja napadnutog hrvatskog teritorija, kao zapovjednici nisu spriječili ubijanje civilnog stanovništva te paljenje obiteljskih kuća i gospodarskih objekata .

U tom je razdoblju, naglašava riječko tužiteljstvo, ubijeno 32 civila te razrušen i spaljen veći broj stambenih i gospodarskih objekata.

Đorđevića se tereti i da je 26. rujna 1991., kao zapovjednik IKM-a, naredio da se s koreničkog brda Višnjevača raketira kamp Grabovac, u kojem su bile smještene izbjeglice iz Korenice.

Tijekom tog napada, od posljedica eksplozija poginulo je troje civila, a više njih je teško ozlijeđeno.

Optuženici, napominje tužiteljstvo, imaju prebivalište na teritoriju Republike Srbije i nisu dostupni hrvatskim državnim i pravosudnim tijelima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene