Braća Zdravko i Zoran Mamić te poreznik Milan Pernar, u slučaju pravomoćnosti današnje presude kojom su proglašeni krivim za izvlačenje novca iz Dinama, državi će morati vratiti 80 milijuna kuna.

Galerija


Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić i poreznik Milan Pernar morat će vratiti državi oko 80 milijuna kuna, koliko su sebi pribavili imovinske koristi.

Budući da je po mišljenju tužiteljstva kaznenim djelima Zdravku Mamiću pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 52,03 milijuna kuna, sud je naredio oduzimanje te koristi u tom iznosu od njega, ali i njegove supruge i kćerke.

Osim novca na popisu imovine koju će u slučaju pravomoćnosti presude oduzeti država su stanovi i garaže, još neke nekretnine poput dviju šuma, brod, te automobil "Bentley" i "Audi".

Iako je tužiteljstvo smatralo da je Zoranu Mamiću pribavljena korist u iznosu od 38,1 milijun kuna, sud je zaključio kako nije nepobitno dokazana tvrdnja tužiteljstva o šteti za državni proračun, te naredio oduzimanje protupravne imovinske koristi, u iznosu od 25,8 milijuna kuna.

Sud smatra da je i prvookrivljeni Milan Pernar također ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva milijuna kuna, pa kuća u vlasništvu njegove bivše supruge Tajane Pernar i automobil VW EOS, kao dio protupravne imovinske koristi postaje vlasništvo RH.

Svu protupravnu imovinsku korist okrivljenici su dužni predati u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude, a sve okrivljenike sud je obvezao na plaćanje troškova postupka, u paušalnom iznosu od 10 tisuća kuna, dok će se o preostalim troškovima odlučiti naknadno.

Mamić: "Ne misli se vraćati u Hrvatsku"

Podsjetimo, Županijski sud u Osijeku u srijedu je Zdravka Mamića osudio na šest i pol godina zatvora, Zorana Mamića na četiri godine i 11 mjeseci, a Damira Vrbanovića na tri godine zatvora.

Uskok je braću Mamić, Vrbanovića i Milana Pernara iz Porezne uprave teretio za izvlačenje oko 117 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Zdravko Mamić presudu je komentirao na konferenciji za medije u Međugorju, gdje je, između ostalog, poručio da se ne misli vraćati u Hrvatsku prije pravomoćne presude.

Iz Uskoka su izrazili zadovoljstvo presudom, ali i ne i izrečenim sankcijama, dok je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević poručio da je presuda nezakonita. (Hina)