Obavijesti Pretražite Navigacija
Impresivan popis imovine

Dvije šume, Bentley, Audi, stanovi, brod... Što će sve Mamići i Pernar morati vratiti u slučaju pravomoćnosti presude

Zdravko Mamić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Zdravko Mamić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Marko Lukunic/PIXSELL
1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Zdravko Mamić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Zdravko Mamić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL Zdravko Mamić nakon presude (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Zdravko Mamić nakon presude (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Zdravko Mamić održao konferenciju za medije nakon izricanja presude (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 4 Zdravko Mamić održao konferenciju za medije nakon izricanja presude (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 4 Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL +0 Zdravko Mamić održao konferenciju za medije nakon izricanja presude (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 1 Galerija
Braća Zdravko i Zoran Mamić te poreznik Milan Pernar, u slučaju pravomoćnosti današnje presude kojom su proglašeni krivim za izvlačenje novca iz Dinama, državi će morati vratiti 80 milijuna kuna.

Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić i poreznik Milan Pernar morat će vratiti državi oko 80 milijuna kuna, koliko su sebi pribavili imovinske koristi.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić na sudu - 2 Na društvenim mrežama Mamić se oglasio nakon nove optužnice: "Ako su od mene iskamatarili stotine tisuća eura u par godina - koliko su sve uzeli u cijeloj karijeri?" Zdravko Mamić Provedena istraga Podignuta optužnica protiv osječkih sudaca i braće Mamić: Otkrivene sve muljaže i što su sve suci dobili

Budući da je po mišljenju tužiteljstva kaznenim djelima Zdravku Mamiću pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 52,03 milijuna kuna, sud je naredio oduzimanje te koristi u tom iznosu od njega, ali i njegove supruge i kćerke.

Osim novca na popisu imovine koju će u slučaju pravomoćnosti presude oduzeti država su stanovi i garaže, još neke nekretnine poput dviju šuma, brod, te automobil "Bentley" i "Audi".

Iako je tužiteljstvo smatralo da je Zoranu Mamiću pribavljena korist u iznosu od 38,1 milijun kuna, sud je zaključio kako nije nepobitno dokazana tvrdnja tužiteljstva o šteti za državni proračun, te naredio oduzimanje protupravne imovinske koristi, u iznosu od 25,8 milijuna kuna.

Sud smatra da je i prvookrivljeni Milan Pernar također ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva milijuna kuna, pa kuća u vlasništvu njegove bivše supruge Tajane Pernar i automobil VW EOS, kao dio protupravne imovinske koristi postaje vlasništvo RH.

Svu protupravnu imovinsku korist okrivljenici su dužni predati u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude, a sve okrivljenike sud je obvezao na plaćanje troškova postupka, u paušalnom iznosu od 10 tisuća kuna, dok će se o preostalim troškovima odlučiti naknadno.

Mamić: "Ne misli se vraćati u Hrvatsku"

Podsjetimo, Županijski sud u Osijeku u srijedu je Zdravka Mamića osudio na šest i pol godina zatvora, Zorana Mamića na četiri godine i 11 mjeseci, a Damira Vrbanovića na tri godine zatvora.

Uskok je braću Mamić, Vrbanovića i Milana Pernara iz Porezne uprave teretio za izvlačenje oko 117 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Zdravko Mamić presudu je komentirao na konferenciji za medije u Međugorju, gdje je, između ostalog, poručio da se ne misli vraćati u Hrvatsku prije pravomoćne presude.

Iz Uskoka su izrazili zadovoljstvo presudom, ali i ne i izrečenim sankcijama, dok je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević poručio da je presuda nezakonita. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene