Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nepravomoćna presuda

Krivi su: Zdravko Mamić osuđen na 6 i pol godina, mora i u istražni zatvor!

Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Zdravko Mamić nepravomoćnom presudom dobio je kaznu zatvora od šest godina i šest mjeseci. Zatvorske kazne dobili su i njegov brat Zoran te Milan Pernar i Damir Vrbanović.

Zdravko Mamić za 2. točku optužnice dobio je nepravomoćno tri godine, za 4. točku optužnice četiri godine zatvora. Sud mu je zatvorsku kaznu objedinio u ukupno šest godina i šest mjeseci zatvora. Zdravko Mamić isto tako mora i u istražni zatvor odlukom suda.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

Zoran Mamić dobio je nepravomoćno četiri godine i 11 mjeseci zatvora, Milan Pernar četiri godine i dva mjeseca, a Damir Vrbanović tri godine zatvora.

Svim osuđenima sudac je naložio da vrate protupravno stečenu imovinu pod prijetnjom ovrhe. Petnaest dana po pravomoćnosti presude Zdravko Mamić Republici Hrvatskoj mora predati nekretnine, garažu, šumu...

Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su po dijelu prve točke optužnice. Sudac je u čitanju presude rekao da je poreznik Milan Pernar kriv jer je uzeo mito da bi umanjio iznos poreza koji Zoran Mamić mora platiti državi, a sukladno tome, Zoran Mamić je kriv jer mu je dao mito.

Po drugoj točki optužnice svi optuženi proglašeni su krivima.

U daljnjem čitanju obrazloženja presude sudac Krušlin rekao je kako je, vezano za aneks ugovora između Dejana Lovrena i Dinama, Dejanu Lovrenu neosnovano isplaćen novac obeštećenja od transfera u nogometni klub Lyon.

Mamić presudu slušao u Međugorju

Četvoricu okrivljenika Uskok je teretio za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Zdravko Mamić na izricanju presude nije se pojavio. U utorak je, naime, poručio da se nalazi u Međugorju i da se u Hrvatsku vraća kada bude imao vremena i kada mu to obaveze budu dopuštale. Tvrdi i da nije u bijegu, nego da se radi o privremenom odlasku u Međugorje.

Govoreći o očekivanjima od presude, rekao je da očekuje da bude oslobođen: "Tijekom postupka nepobitno je utvrđeno da ono što se stavlja ne teret i meni i mojim drugim prijateljima jednostavno nije dokazano, odnosno upravo je suprotno – dokazano je da smo čisti."

Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Teške optužbe

Podsjetimo, uoči presude Zdravko Mamić iznio je teške optužbe na račun bivšeg glavnog državnog odvjetnika i Uskoka, koje je optužio da su od osječkih sudaca tražili osuđujuću presudu. Prepisku SMS-ova o tome je, kaže, našao u pošti.

Državno odvjetništvo njegove je optužbe odbacilo. "Državno odvjetništvo Republike Hrvatske naglašava kako nema nikakvog pritiska u tom kaznenom predmetu. (...) Nadležno državno odvjetništvo zatražit će od kriminalističke policije provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navoda iz komunikacije koja je predstavljena na konferenciji za novinare", poručili su.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene