Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJAVILI I PRIJAVU

Dvoje vijećnika zbog krivotvorenja u projektu rekonstrukcije ceste traži ostavku dubrovačko-neretvanskog župana Dobroslavića. Županija: "Nastavljamo s projektom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski vijećnici koalicije Srđ je Grad - Nova ljevica - Možemo - Zaokret traže ostavku dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića i ravnatelja Županijske uprave za ceste Ive Kaštelana zbog krivotvorenja podataka u projektu rekonstrukcije ceste Korčula – Račišće.

Županijski vijećnici Igra Šain Kovačević i Marko Giljača optužili su u utorak dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića i ravnatelja Županijske uprave za ceste Ivu Kaštelana za obmanu vijećnika i prevaru građana i tvrtki koje su se javile na natječaje vezane uz taj projekt.

Šain Kovačević podsjetila je kako je ugovor za projekt, vrijedan 171 milijun kuna, potpisan u srpnju 2020. godine, a bio je temom na županijskoj skupštini u prosincu 2021. godine. "Nismo podržali rebalans financijskog plana ŽUC-a jer projekt smatramo štetnim za lokalno stanovništvo, a izrazili smo dodatnu sumnju jer se sredstva za realizaciju prebacuju u 2022. godinu”, rekla je Šain Kovačević.

Podsjetila je kako je ravnatelj Kaštelan tada rekao da je u tijeku javna nabava za odabir izvođača radova, nadzor i tehničku pomoć te najavio početak radova u 2022. godini.

"Zato smo se iznenadili kada smo od Središnje agencija za financiranje i ugovaranje dobili informaciju da je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt raskinut u srpnju 2021., i to na zahtjev ŽUC-a. Dakle, pet mjeseci kasnije, na Županijskoj skupštini taj se raskid taji i traje javna nabava, premda novca nema”, kaže Šain Kovačević.

Giljača je ustvrdio kako je riječ o obmani i prijevari u režiji HDZ-ove županijske vlasti. "U tome sudjeluju potpisnik inkriminirajućeg dokumenta ravnatelj Kaštelan, potpisnik teksta zaključka i prijedloga odluke župan Dobroslavić te dva županijska upravna odjela čiji pročelnici potpisuju popratnu dokumentaciju”, rekao je Giljača.

"Neposredni sudionici i njihovi nalogodavci, za koje očekujemo da se otkriju tijekom sudskog postupka, snose dvostruku odgovornost, moralnu i pravnu. U Hrvatskoj kakvu želimo i za koju se borimo Dobroslavić bi nakon ovakve prevare podnio ostavku”, poručio je Giljača.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pisao Božinoviću Župan Dobroslavić traži stroža ograničenja za okupljanja na kontinentu: "Cijena koju bismo mogli platiti u turizmu je previsoka"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za potrebe protokola Župan kupuje novi automobil: Mora imati pogon na sva četiri i najmanje 190 konja

Najavio je prijavu protiv Dobroslavića i Kaštelana nadležnim institucijama Hrvatske i EU-a. Sastavljamo prijedlog optužbe, a Upravnom sudu u Splitu podnijet ćemo prijavu o ocjeni zakonitosti akata na sjednici Županijske skupštine, dodao je. Također će podnijeti prekršajnu prijavu temeljem članaka 17. i 156. Zakona o proračunu, a odvjetnici razmatraju i mogućnost podizanja kaznene prijave. Još 16. siječnja slučaj su prijavili Uredu europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj, izvijestio je Giljača.

Županija: Do sada u projekt nisu utrošena sredstva ni Županije, niti države ni fondova EU. Nastavljamo s projektom

Iz Dubrovačko-neretvanske županije reagirali su na optužbe vijećnika, poručivši da se radi o dobrom i vrlo vrijednom projektu, kojim će se rekonstruirati cesta u dužini od 12 km, s biciklističkom i pješačkom stazom te javnom rasvjetom, a koja povezuje Korčulu i Račišće.

"Projekt je pokrenula i vodi ga Županijska uprava za ceste, razvijan je u suradnji s građanima i ima potporu Grada Korčule, Gradskog kotara i svih mjesnih odbora s tog područja. Ne stoje tvrdnje Kluba vijećnika Srđ je Grad/Nova Ljevica/Možemo!/Zaokret kako je on štetan za lokalno stanovništvo, jer kad bi tome bilo tako, Županijska uprava za ceste ne bi nastavila provoditi taj projekt. Do sada u projekt nisu trošena sredstva niti Dubrovačko-neretvanske županije, niti države ni fondova EU", stoji u priopćenju Dubrovačko-neretvanske županije koje je objavio portal Dubrovnik Insider.

Navodi se i kako su prikupljene ponude za izvođenje radova, a zbog dopune građevinske dozvole i poskupljenja troškova izvlaštenja očekuje se novi ugovor o financiranju.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene