Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOMISIJA ZA NOVAC

Bliži se kraj blamaže s eurokunom? HNB nakon dva dana prelomio: ''Raspisat ćemo novi natječaj''

Aktualno Galerija +0 Boris Vujčić Galerija 1/1 >>
HNB-ova Komisija za novac odlučila je da će raspisati novi natječaj za idejno i izvedbeno rješenje hrvatske strane eurokovanice s motivom kune, a napominju da novim natječajem neće biti u pitanje dovedena pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica.

Nakon što je Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB) koje provodi natječaj za izbor nacionalne strane hrvatskih eurokovanica, zaprimila 6. veljače 2022. u kasnim večernjim satima izjavu Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovi sudjelovanja u natječaju za motiv kune, na današnjoj sjednici je i prihvatila Pranjkovićevu odluku o povlačenju ''njegova'' prijedloga dizajna za motiv kune.

''Radi otklanjanja svih daljnjih neizvjesnosti, sumnji ili dvojbi u vezi s izborom dizajna naličja eurokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u narednim danima objavi i provede novi otvoreni natječaj za odabir prijedloga likovnog rješenja, koji se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od jednog eura'', priopćeno je iz HNB-a.

Naglasili su da novim natječajem za likovno rješenje naličja jednog eura s motivom kune neće biti u pitanje dovedena pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica.

Istaknuli su i da su ''u tijeku Natječaja od svih autora tražena i dobivena potrebna jamstva u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe Natječaja''.

''Hrvatska javnost od samog je početka aktivno sudjelovala u odabiru motiva nacionalne strane eurokovanica i s povećanim interesom je pratila izbor dizajna te joj zahvaljujemo na aktivnoj ulozi u pravovremenom prepoznavanju ozbiljnosti situacije u ovom važnom procesu'', zaključuje se u HNB-ovu priopćenju.

Pročitajte i ovo Dizajniranje kovanice s likom Srne Bijuk - 4 BEZ KUNE NA KOVANICI EURA? Dizajner hrvatske kovanice eura se povukao. Evo što o svemu kažu političari, ali i struka
Pročitajte i ovo Skandal oko euro kovanice - 4 FIJASKO S NATJEČAJEM Autor fotografije kune za DNEVNIK.hr: "Zadovoljan sam što je povukao dizajn, to je ispravna odluka"

Podsjetimo, Stjepan Pranjković, pobjednik na natječaju za dizajn hrvatske kovanice od jednog eura, dobio je nagradu od 70.000 kuna, ali gotovo odmah se razotkrilo da je kuna na toj kovanici gotovo identična onoj na fotografiji škotskog fotografa Iaina Leacha.

Otkriće je buknulo na društvenim mrežama, prelilo se medijima, a onda se saznalo i da je nagrađeni autor u grupi na Facebooku tražio pomoć u obradi fotografija. Iz HNB-a su nakon tih otkrića pokrenuli hitnu provjeru, a Pranjković se povukao uz ispriku svima osim škotskom fotografu.

Reagiralo je i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) poručivši kako očekuje da HNB preuzme odgovornost za neprofesionalno provođenje natječaja za dizajn, koji je zbog svega navedenog rezultirao nevještim, nedizajnerskim i spornim rješenjima koja ne doprinose kvalitetnoj prezentaciji Hrvatske u Europi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene