Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Šest potvrđenih i dva suspektna slučaja ospica, ravnatelj dubrovačke bolnice: "Nema razloga za paniku"

Ravnatelj Dubrovačke bolnice Marijo Bekić (Foto: Dnevnik.hr)
Ravnatelj Dubrovačke bolnice Marijo Bekić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ravnatelj Dubrovačke bolnice Marijo Bekić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U dubrovačkoj bolnici zabranjeni su posjeti pacijentima, a tijekom dana u bolnicu su primljena još dva pacijenta sa sumnjom na ospice. S ravnateljem dubrovačke Opće bolnice razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Je li bilo više pacijenata od onog jutros i u poslijepodnevnim satima? Je li se još netko javio?

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrebne hitne mjere U Europi raste broj slučajeva zarazne bolesti, WHO upozorio: "Ovo je uznemirujuće" Pedijatar - 2 Slično kao ospice Hoće li roditelji plaćati kaznu ako odluče da neće cijepiti djecu protiv ove opasne bolesti? "Apsolutno alarmantna brojka"

Ne, nije se još nitko javio. Znači do sada imamo šest potvrđenih i dva visoko suspektna slučajeva na ospice.

Što Vi očekujete, do kada će trajati ova zabrana posjeta bolesnicima?

Pa zapravo se radi o ograničenju posjeta bolesnicima. Ona će trajati još svakako nekoliko dana dok svi naši djelatnici ne budu ili procijepljeni ili ne bude poznat njihov imunološki status.

U bolnici su danas, upravo zbog toga, bili djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Što su oni odlučili? Koliki dio ljudi, osoblja je procijepljen, a koliki još treba biti?

Već kad je počela ova situacija s ospicama mi smo napravili epidemiološki izvid i imamo određeni broj liječnika, sestara i osoblja koji su donijeli  dokumente da su primili prvu i drugu dozu cjepiva. Za sve ove ostale koji su bili u posrednom ili neposrednom kontaktu s onim pacijentom ili novonastalim pacijentima napravljena su dodatna testiranja i u tijeku je trenutno docjepljivanje.

Jesu li pacijenti koji su primljeni jučer i danas bili uredno cijepljeni?

Neki od njih jesu dobili i prvu i drugu dozu, cijepljeni su. A ostali ili nisu bili cijepljeni ili su dobili samo jednu dozu.

Što sad s tim? Tko će to istraživati?

A to je više na istraživačkom novinarstvu, ili stvar jedne akademske rasprave kolega koji se bave s tim.

Koja je Vaša poruka građanima u ovoj situaciji? Dakle, posjete su zabranjene, ali što s onima koji su u potencijalnoj opasnosti, a nisu možda u krugu bolnice, nego su kod svojih kuća. Što oni trebaju uraditi, kome se obratiti?

Pri pojavi simptoma kao što su kašalj, temperatura i osip svakako trebaju doći kroz posebni koridor u našu infektološku ambulantu. I kad se jednom to dijagnosticira, ako se bude radilo o lakšem obliku, što je sada bilo slučaj kod drugih pacijenata, liječenje po mogućnosti nastaviti kod kuće i sa što manje kontakata s okolinom. Sa što manje nepotrebnih kontakata i svakako svi pacijenti, odnosno svi sugrađani mogu provjeriti kod svojih obiteljskih liječnika svoj cjepni status ili ga provjeriti u Zavodu za javno zdravstvo.

Ako netko nije siguran da je cijepljen dva puta, da je cijepljen kako treba može li se on javiti, može li se on docijepiti bez obzira zna li ili ne zna svoju situaciju?

To upravo provodimo s našim djelatnicima i s okolinom ljudi koji su zaraženi. Svakako trebaju doći u Zavod za javno zdravstvo da bi im se provjerio serološki titar anti tijela.

Vrtići. Imate li Vi ikakvih saznanja? Nema još nekih pojava. Radi li se na nekim akcijama i dodatnom osvješćivanju?

Znamo sigurno da se od pojave ospica za 30 posto povećao broj cijepljene djece u našem gradu. S druge strane, koliko sam upoznat, ja sam otac djeteta koje polazi u vrtić na jesen, pri dolasku u vrtić roditelj će morati pokazati potvrdu o cijepnom statusu svog djeteta.

Razlog za zabrinutost? Panika?

Kao što vidite, nema panike. Zaista bolnica uredno funkcionira. Promijenili smo koridore kretanja pacijenata, međutim normalno je sve. Nema nikakvog razloga za paniku. Cijepite se i provjerite cijepni status.
 

 

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene