Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Mali broj, ali..."

U dubrovačkoj bolnici zabranjeni posjeti zbog ospica: "Sve što je više od tri oboljela može se nazvati epidemijom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovačka bolnica zabranila je posjete pacijentima nakon što su u četvrtak u bolnicu primljene još dvije osobe sa simptomima ospica.

U dubrovačkoj bolnici od danas su zabranjeni posjeti pacijentima, nakon što su sinoć u bolnicu primljene još dvije osobe sa simptomima ospica. A danas u prijepodnevnim satima javio se još jedan pacijent.

U bolnici su i članovi Zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Cijepljenje Broj oboljelih porastao Prijeti li epidemija još jedne zarazne bolesti? "Može izazvati ozbiljne komplikacije, pogotovo kod osoba s oslabljenim imunitetom" Pedijatar - 2 Slično kao ospice Hoće li roditelji plaćati kaznu ako odluče da neće cijepiti djecu protiv ove opasne bolesti? "Apsolutno alarmantna brojka"

Cijelu situaciju komentirao je i ministar Kujundžić, koji poručuje da mjesta za paniku nema, ali da je situacija zabrinjavajuća.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. dr. sc. Marijo Bekić rekao je kako su od početka događanja potvrđena četiri slučaja.

Prvi oboljeli bio je iz Stona, a posljednji je njihov liječnik. Još će dva slučaja vjerojatno biti potvrđena, kaže.

"Doktorima su jučer i tijekom današnjeg dana, kao i već prije, izvađeni sterološki statusi, gotovo stotinu ljudi. Danas smo u suradnji s kolegama iz Zavoda za javno zdravstvo iz Zagreba, počeli cijepljenje svih djelatnika koji ne mogu potvrditi status kroz svoje kartone", objasnio je i dodao kako će u iduća dva ili tri dana cijela bolnica biti zaštićena i evidentirana.

Objasnio je i kako je sve pod kontrolom jer je još uvijek riječ o žarištu koje dolazi od jednog čovjeka.

Kujundžić: Na dubrovačkom području poduzimaju se ozbiljne mjere protiv širenja epidemije

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak kako se u Dubrovniku, gdje je u četvrtak postavljena klinička sumnja o dva nova slučaja ospica koji još nisu serološki potvrđeni, poduzimaju ozbiljne mjere kako ne bi došlo do širenja epidemije.

"Sve što je više od tri oboljela može se nazvati epidemijom. To je relativno mali broj, ali zabrinjava zbog niske procijepljenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i objektivni rizik postoji", rekao je Kujundžić, koji je sudjelovao na 70. obljetnici Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

"Poduzimamo ozbiljne mjere s docjepljivanjem, davanjem imunoglobulina i izolacijama, tako da vjerujem da neće biti širenja. Međutim, sigurnosti nema, ima razloga za zabrinutost", kazao je Kujundžić.

Istaknuo je kako je u zadnjih godinu porasla procijepljenosti djece na tom području za oko 30 posto u odnosu na prethodne godine, ali to još nije dovoljno. Stoga se ide na procjepljivanje i promidžbene oblike kako bi potaknuli ljude na cijepljenje.

"Strahovi koji su se uvukli u roditelje ograničavaju ih u cijepljenju, a time rade štetu svojoj djeci, ali i svima drugima koji mogu biti posredno zaraženi", naglasio je Kujundžić te dodao kako se metodama prisile, kao što su kazna do 2000 kuna ili nemogućnost upisa u dječji vrtić zbog necijepljenja, ne postiže ništa.

Prisila je, kaže ministar, u drugom planu jer ljude prvenstveno treba podučiti da necijepljenjem ugrožavaju svoju djecu. (Hina/Ma.B.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene