Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu tromjesečnog BDP-a.

Galerija


Državni zavod za statistiku objavio je u srijedu prvu procjenu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda za prvo tromjesečje 2019. godine.

Vezani članci Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska ima najsporiji rast BDP-a u Europskoj uniji, Marić: "Rast je ispod očekivanja" Slika nije dostupna Hrvatsko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo za 3,3 posto

U Priopćenju je objavljena procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvo tromjesečje 2019. prema osnovnim kategorijama izdataka i područjima djelatnosti NKD-a 2007.

Tromjesečni BDP upućuje na kratkoročna gospodarska kretanja, dok je osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a izračun realne stope rasta.

Procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u prvom tromjesečju 2019. realno veći za 3,9 % u odnosu na isto tromjesečje 2018. godine.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 1,8 %, a u odnosu na isto tromjesečje 2018. realno je veći za 3,9 %, objavio je Državni zavod za statistiku.

Međugodišnja stopa rasta bila je visokih 3,9 posto što je treća najveća stopa rasta u EU nakon Poljske i Mađarske.

Najveći je to rast od izbijanja ekonomske krize 2008., a danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su ga pogurale investicije koje su na godišnjoj razini veće za 11,5 posto. To je veći rast u odnosu na prosjek Europske unije.

Nedavno je Eurostat objavio kako je gospodarstvo EU-a u prvom tromjesečju poraslo za 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal i 1,5 posto na godišnjoj razini.

Oglasio se vlasnik grčkog restorana u kojem lignje koštaju 600 eura: "Tko si to ne može priuštiti..."