Mario Šiljeg
Mario Šiljeg Foto: Damjan Tadic

Nije bilo lošijeg trenutka za povećanje cijene vode, poručio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Šiljeg.


Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg ustvrdio je u četvrtak u Saboru kako nema nikakvog opravdanja za povećanje cijene vode u Zagrebu. 

"Kao resorno ministarstvo neugodno smo iznenađeni porastom cijene vode u Zagrebu upravo zbog činjenice da je Vlada donijela nužni akt koji je trebalo primijeniti - da se naknade isplaćuju na crpljenu, a ne isporučenu količinu vode kako bismo smanjili gubitke", kazao je Šiljeg u raspravi o izmjenama Zakona o vodama.

Nije bilo nijednog opravdanog razloga za povećanje cijene vode, rekao je Šiljeg odgovarajući na upit Josipa Borića (HDZ).

Ocijenio je kako nije bilo lošijeg trenutka za povećanje cijene vode s obzirom na posljedice energetske krize i podsjetio da je Vlada više od 300 milijuna kuna isplatila isporučiteljima vodnih usluga kako bi se kompenziralo značajno poskupljenje električne energije.

HDZ-ovi zastupnici optužili su vlast u Zagrebu da nema viziju i nije pripremila EU-ove projekte obnove starih vodovodnih cijevi, što se sada koristi kao opravdanje za skuplje račune.

"Nema dijela Hrvatske u kojem nema ogromnih ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu, pa je sramotno da naš glavni grad promišlja o povećanju cijene vodnih usluga. Kada vidimo koliko su sredstava privukli iz NPOO-a i koliko je ugovora potpisano, očito nisu imali viziju ni pripremljenih projekata", kazao je Tomislav Klarić (HDZ).

HDZ-ovcima je odgovorila Urša Raukar Gamulin (Možemo) podsjetivši da u Zagrebu voda nije poskupjela 10 godina, a zna se tko je prije vodio grad.

Od 300 milijuna eura za obnovu vodovodne infrastrukture nije uložen nijedan cent

"Na londonskoj burzi 2007. godine dignuto je 300 milijuna eura za obnovu vodovodne infrastrukture, a do danas se nije uložio nijedan jedini cent. Zna se tko je 'držao štangu' Milanu Bandiću u tim nemoralnim i kriminalnim radnjama", rekla je.

Govoreći o izmjenama Zakona o vodi, Šiljeg je kazao da se želi poboljšati pristup vodi za sve građane, posebno za ranjive i marginalizirane skupine, stanovništvo koje živi u seoskim, brdsko-planinskim i prometno nepovezanim područjima, na otocima, za izbjeglice, migrante, beskućnike...

To se planira pokretnom isporukom vode autocisternama i vodonoscima, postavljanjem javnih slavina na trgove, ulice itd.

Zagrebački problemi: Ilustracija - 6 Stiže li Zagrebu novi val poskupljenja? Sve će ovisiti o jednoj stvari

Cilj je potaknuti sve stanovnike na korištenje vode iz slavine, što bi trebalo pridonijeti smanjenju plastičnog otpada i emisije stakleničkih plinova.

Radi smanjenja gubitaka vode na prihvatljivu razinu, koja u određenim područjima iznose i više od 50 posto, uvodi se obveza provedbe procjene gubitaka vode u sustavima javne vodoopskrbe.

Miro Bulj (Most) kritizirao je to što naknadu za pravo služnosti vodovodi moraju plaćati isto kao što plaćaju i teleoperateri, koji imaju najveću dobit u Hrvatskoj.

"Time ste ugrozili lokalne vodovode i pravo na vodu kao osnovno ljudsko pravo", rekao je Bulj ustvrdivši kako se teži privatizaciji vodovoda.

"Privatizacija ne, to je stav svih", odgovorio je Šiljeg i odbacio tezu o privatizaciji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju