Niti jedna industrija ne može bez goriva. Dok poljoprivrednici muku muče sa sve nižim otkupnim cijenama, troškovi im rastu. Plavi dizel opet je poskupio. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Galerija Tomislav Lovković, ratar Zoran Borić, ratar Ivan Munjić, ratar +3 Matea Drmić

Na svaku kap goriva poljoprivrednici paze jer plavi dizel opet je poskupio. "Pet centi je otišao gore, nekom zvuči neznatno, ali dosta je to povećanje cijene i na ukupnu proizvodnju nije mala stavka", kaže ratar Tomislav Lovković.

Vezani članci Ilustracija Dijeli se 490 milijuna eura: Ministarstvo objavilo važne vijesti za poljoprivrednike Školarci poljoprivrednici - 3 Osječki školarci sami proizvode hranu: Od voća i povrća rade gotove proizvode koje prodaju

Gorivo je u posljednjih godinu dana drastično poskupjelo. "Trebalo je za traktor da se napuni spremnik goriva oko 350 kuna, a sada je to otišlo i do 800 kuna. Znači, naša je proizvodnja daleko, daleko skuplja", objašnjava poljoprivradnik Zoran Borić.

Zbog skoka cijena i suše prošla sjetva bila im je najskuplja u povijesti.

"Cisterna je bila devet tisuća kuna, jesenas je bila 28, 29 tisuća kuna", rekao je ratar Tomislav Munjić.

Tomislav i njegova braća obrađuju 200 hektara zemlje i od toga žive njihove tri obitelji. "Kako je država bila ograničila, nije bilo goriva, onda smo trebali plaćati koliko su nam rekli. Samo da dobiješ gorivo, nisi pitao cijenu."

Da ovako skupo nikad nije bilo, pamti Tomislavov otac.

"Ja sad imam 72 godine, nikad tako nije bilo skupo. Od svoje dvadesete godine bavim se poljoprivredom. Najveća je stavka gorivo, gnojivo. Moraš imati i svinja, i bikova, i bravaca da bi mogao opstati", priča Ivan Munjić.

Gorivo je još skuplje za one koji nisu u mogućnosti doći na benzinsku po njega jer dostavljači su poskupjeli.

"Drugo, neki imaju pristup benzinskoj pumpi na koji kilometar, no što je sa selima i s drugim mjestima koja su po desetke kilometara udaljena? Ne mogu dolaziti tamo sa strojevima i točiti", objašnjava Tomislav Lovković.

"Šest eurocenti s PDV-om tražili su svoju uslugu dovoza goriva po litri. Za tri tisuće litara goriva izađe nešto malo više od 1000 kuna njihova usluga dovoza goriva", rekao je Tomislav.

Uz gorivo, i troškovi su im sve veći. "Troškovi su nam otišli sigurno za dva puta ili više, otišlo je gnojivo, gorivo, mazivo, sjemenska roba je otišla puno gore", nabrojio je Zoran Borić.

Sada su u pripremi za proljetnu sjetvu, i dok cijena goriva raste, njihovi proizvodi padaju na tržištu.

"Pitanje je kakva će uopće biti cijena, a i kukuruzu cijena također pada. Pitanje je kakva će biti na kraju isplativost", kaže Tomislav Lovković.

Pitanje je i koliko će obiteljskih gospodarstava uz sve manju dobit takve troškove moći izdržati. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju