Inflacija, ilustracija
Inflacija, ilustracija Foto: Slaven Branislav Babic/Pixsell

Sredinom lipnja potpisali su kolektivni ugovor o korigiranju plaća sukladno porastu cijena.


Val poskupljenja u Hrvatskoj nastavio se i u lipnju, nakon što je inflacija u svibnju bila rekordno visoka - 10,8 posto na godišnjoj razini. Poseban razlog za zabrinutost je i rast cijena hrane koji je u Hrvatskoj gotovo dvostruko snažniji nego u ostatku eurozone.

Formulu za rješenje tog problema ponudili su u Hrvatskim autocestama gdje je sredinom lipnja potpisan novi kolektivni ugovor prema kojem će se plaća korigirati svaki mjesec, piše Novi list.

Prema novom će se ugovoru korekcija osnovice plaće provoditi sukladno povećanju ili smanjenju potrošačkih cijena u Hrvatskoj i to prema podacima u Narodnim novinama. Plaća za pojedini mjesec korigirat će se za promjenu potrošačkih cijena u prethodnom mjesecu.

Euro, bankomat Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto: Neke zemlje bilježe i dvoznamenkastu stopu

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Ratari šokirani otkupnim cijenama za pšenicu: "U ovom trenutku Hrvatska može biti sigurna, ali postoji opasnost..."

U ugovor je također ugrađeno ograničenje za korekciju pa se ona neće provoditi automatski u slučaju da kumulativni rast u dva mjeseca bude veći od pet i pol posto. U tom se slučaju prelazi na poseban sporazum Uprave i sindikata, po kojem će se onda korigirati plaća.

Na ovaj se način uprava HAC-a osigurala da u roku od dva mjeseca zaposlenima u toj kompaniji plaća poraste više od pet i pol posto, odnosno da ostane podnošljiva za poslovanje tvrtke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju