Cijepljenje (Foto: Guliver/Thinkstock)
Cijepljenje (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić pozvao je u srijedu na sjednici županijske skupštine roditelje djece koja nisu cijepljena protiv ospica da izvrše svoju zakonsku dužnost te naglasio da se u slučaju epidemije, s obzirom na iskustva iz susjedne Srbije, može računati i na smrtne slučajeve.


Dobroslavić je na sjednici izjavio da je na razini županije procijepljenost protiv ospica vrlo niska te kako su roditelji po zakonu dužni cijepiti djecu, ali to ne čine.

Vezani članci Plaža na Tajlandu Zaokret u pet zemalja, mijenjaju pristup epidemiji pa će živjeti s COVID-om: "Loša vijest je da virus nikad neće nestati" Ursula von der Leyen Čelnica Europske komisije poslala važnu poruku o pandemiji: "Razmjer nepravde i razina hitnosti su očiti"

Naime, razina procijepljenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji među najnižima je u Hrvatskoj i postoji visok rizik od epidemije.

„Još na konferenciji za medije krajem siječnja pozvali smo sve odgovorne kako bi se procijepljenost povećala, jer je trenutno vrlo niska. U opasnoj smo situaciji jer, znajući iskustva iz susjedstva, u slučaju epidemije moramo računati nažalost i na smrtne slučajeve. Treba apelirati na Zavod za javno zdravstvo, pedijatre i roditelje da izvrše zakonsku obvezu. Inače postoji postupak kažnjavanja. Podržavam odluku Grada Dubrovnika da se necijepljena djeca ne upisuju u vrtiće“, rekao je župan.

Pelješki most, ali i autocesta

Govoreći o izgradnji Pelješkog mosta, župan Dobroslavić je istaknuo kako to jest najvažniji projekt u Republici Hrvatskoj zbog povezivanja države i Europske unije u jednu cjelinu, ali nije jedno rješenje prometne izoliranosti juga Hrvatske.

„Za izlazak iz prometne izoliranosti trebaju nam moderne prometnice koje će povezati sve što most neće. Ustrajemo na projektu izgradnje autoceste Zagreb - Dubrovnik od čvora Metković do Osojnika, što je predviđeno i županijskim prostornim planom“, izjavio je Dobroslavić. Dodao je kako za dionicu Osojnik – Rudine postoji lokacijska dozvola i studija utjecaja na okoliš.

Inicijative o trasi autoceste izvan Republike Hrvatske Dobroslavić je ocijenio neprihvatljivima.
„Taj smjer nije planiran našim prostornim planovima, a uostalom, nonsens je da netko razmatra povezati svoju državu preko teritorija druge", rekao je župan.

Kako je dodao, zna se da država nema dovoljno novaca za potrebe županije, "barem ne u određenom vremenu", ali inzistiraju na autocesti Istaknuo je da će Dubrovačko-neretvanska županija također ustrajati i na brzoj cesti Dubrovnik - Zračna luka Dubrovnik, koja je nužna za dubrovački turizam i gospodarstvo. (Hina)