Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će biti intendant?

Drama u HNK: Funkcioniranje nacionalnog teatra pod upitnikom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Normalno funkcioniranje nacionalnog tetra, zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, dovedeno je u pitanje nakon propasti svih dosadašnjih pokušaja dogovora o imenovanju v.d. intendanta.

Nakon što su propali svi pokušaji pronalaska dogovora Ministarstva kulture i Grada Zagreba o izboru vršitelja dužnosti intendanta zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), dovedeno je u pitanje funkcioniranje nacionalnog teatra, što bi se moglo negativno odraziti na materijalna prava zaposlenika i u konačnici rezultirati sindikalnim akcijama, upozorio je danas predsjednik Sindikata zaposlenika u kulturi i prvak Opere HNK-a Ivica Trubić.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Slika nije dostupna Prva žena intendant Ana Lederer: Tko je zamjenica ministra Hasanbegovića?

'Sramotno je da smo se našli u situaciji da se na ovakav način onemogućuje rad matične nacionalne kuće. Uvijek se i u svim sistemima radilo sve da se omogući normalan rad HNK, a sada nas koči vlastita politika', kazao je Trubić u telefonskom razgovoru za Hinu.

>> Intendantica HNK na mukama: Ministrica kulture je ne želi dok je Bandić podržava

Zagrebački je HNK postao kolateralna žrtva političkih prepucavanja, pri čemu se Ministarstvo poziva na potrebne promjene, dok zapravo svi problemi ostaju, upozorio je. Naime, istaknuo je, pitanje omogućavanja fluktuacije radne snage - što je jedna od zamjerki ministrice Andreje Zlatar Violić dosadašnjoj intendantici Ani Lederer - regulirano je izmjenama prošlog Zakona o kazalištu, koji je tako djelatnicima omogućio da sami biraju kada će otići u mirovinu.

'Prema tome, ta zamjerka nikako ne stoji, jer to je stvar politike i zakona, a ne intendanta, kojemu zakon vezuje ruke i koji nikako ne može natjerati nekoga da ode u mirovinu', rekao je Trubić, naglasivši kako je Sindikat na vrijeme upozoravao na manjkavosti novog zakona.

Trubić smatra da ne stoji ni ministričina zamjerka da se ništa nije poduzelo u vezi s otvaranjem druge scene HNK jer kazalište za to nema financijskih mogućnosti. Drugu scenu mogu otvoriti samo osnivači, dakle Grad Zagreb i Ministarstvo kulture pa je i to pitanje političke odluke, dodao je.

I najave iz Ministarstva da na čelu nacionalne kazališne kuće žele mlađu osobu završavaju u slijepoj ulici jer je Lederer osoba koja po svim kriterijima pripada mlađoj generaciji, smatra. Prema tome, promjenama koje zagovara Zlatar Violić samo se rješava kadrovski problem koji Ministarsvo očito ima s Lederer, a svi problemi i dalje ostaju, upozorio je Trubić.

Kada se zbroji svih osam godina mandata Ane Lederer, ostalo je zabilježenih predstava

Iako uvijek postoje primjedbe na vodstvo, Trubić zaključuje da se, kada se zbroji svih osam godina mandata dosadašnje intendantice, 'mora reći da je ostalo zabilježenih predstava, što pokazuje da ipak neke stvari funkcioniraju'.

Upozorava da zbog trenutnog zastoja oko izbora intendanta, odnosno vršitelja dužnosti, HNK posluje s teškoćama. Naime, nakon najave gradonačelnika Milana Bandića da će obustaviti financiranje kazališta, očekuju se problemi s financiranjem, iako ministrica tvrdi da bi to bilo protivno zakonima. 'To znači da su upitne plaće, što bi bila katastrofa i sindikat bi na to morao reagirati', kazao je Trubić.

Problemi bi mogli nastati i na praktičnoj razini. Iako je dosadašnja intendantica, kojoj je ugovor istekao 1. rujna, potpisala plaće za kolovoz, pa se u HNK nadaju da njihova isplata nije ugrožena, upitno je što će biti dalje ne bude li imenovana nova odgovorna osoba. Dok su sve to politička prepucavanja u koja se sindikat ne bi trebao uplitati, Trubić upozorava da će se svakako oglasiti budu li ugrožena materijalna prava radnika.

Prijetnja štrajkom nema smisla, kaže, jer bi time HNK oštetio jedino svoju publiku. 'Može se početi s prosvjedima koji bi javno odjeknuli i tako skrenuli pozornost javnosti na situaciju zagrebačke nacionalne kuće', kazao je.

'U ovom trenutku uopće nije važno tko će biti v.d. intendanta'

Povjerenik Sindikata HNK za balet Alen Gotal smatra kako u ovome trenutku uopće nije važno tko će biti v.d. intendanta. 'Mi smo u vakuumu u kojemu kazalište ne može normalno funkcionirati', kazao je Gotal za Hinu.

Istaknuo je da je posebno alarmantna situacija u Baletu, gdje neki djelatnici moraju produljiti ugovore, koje im nema tko potpisati. 'Sve stoji. Taoci smo jedne neuspjele zajedničke politike i sada je glavno da se pronađe osoba koja će biti nadležna da kazalište može normalno funkcionirati, netko tko će imati moć potpisa', kazao je.

Naglasio je da s dosadašnjom intendanticom nije bio nezadovoljan. 'Nije bilo nikakvih nerješivih problema i, bez obzira na mišljenje struke, mi smo bili zadovoljni. Zaslužila je da se možemo normalno razići', kazao je Gotal, napomenuvši ipak kako bez obzira na trenutnu situaciju, u ovome trenutku nitko ni ne pomišlja na prestanak rada. 'Mi samo želimo da nam što prije ustroje porušenu vertikalu HNK', poručio je.

Povjerenici sindikata za operu i dramu: Hitno pronaći privremenog čelnog čovjeka!

Da je potrebno što hitnije pronaći rješenje za privremenog čelnog čovjeka HNK slažu se i povjerenici Sindikata HNK za dramu i operu Dušan Gojić i Branka Sekulić.

'Stvar je zdravog razuma da se situacija što hitnije razriješi, izabere rukovodstvo i krene dalje', kazala je Hini Sekulić. Gojić je istaknuo kako nikad nitko nije zaposlenike pitao za mišljenje. No, iako oboje kažu da se među zaposlenicima javlja nervoza jer se situaciji zasad ne vidi kraja, ističu kako nema nikakvih problema u radu njihovih sektora i kazalište normalno funkcionira, a o štrajkovima ili prosvjedima zasad se uopće ne razmišlja.

Na pitanje o Sveboru Sečaku i Sanji Ivić, koje je ministrica kulture navela kao kandidate Ministarstva za funkciju v.d. intendanta, svi su se složili kako je riječ o iskusnim, sposobnim i upućenim ljudima i dobrom prijedlogu ministrice. 'No, u konačnici je jedino bitno osigurati normalno funkcioniranje kazališta', poručili su. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene