Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politika vs. kultura

Intendantica HNK na mukama: Ministrica kulture je ne želi dok je Bandić podržava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjene i dopune Zakona o kazalištima zaoštrile su odnose između ministrice kulture i intendantice zagrebačkog HNK.

Izmjene su, kaže sadašnja intendantica Ana Lederer, donesene tiho, politički, bez dogovora sa strukom, a s jednim ciljem - onemogućiti joj treći mandat i imenovati nekog politički podobnog.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

>> Ministrica kulture Anu Lederer optužila da prejudicira ishod javne rasprave

Iza zastora HNK odvija se gluma, no ne i u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima. 'Cijeli prijedlog zakona se odnosi na činjenicu da mene treba onemogućiti u proceduri, mog eventualnog javljanja na natječaj za intendanta HNK', tvrdi Ana Lederer.

Problem izbora ravnatelja kazališne kuće koji se vuče više od pola godine jedan je od razloga izmjene Zakona. Treći mandat Ane Lederer, ministrica kulture ne podržava. 'S planom i programom intendantice Lederer u Ministarstvu nismo ni na koji način zadovoljni, jer u dva mandata nije riješila temeljne probleme u svojoj kući', smatra ministrica Andrea Zlatar Violić.

Po novom, u izboru intendanta zagrebačkog HNK više ne sudjeluje gradonačelnik. Time se, kaže, sadašnja ravnateljica, ruši sustav sufinanciranja Grada s 49 posto, ali i suodlučivanja. 'Ako to žele gospoda, Grad će uštediti 60 milijuna kuna, neće financirati kazalište da bi oni svirali, a mi plaćali, to neće proći', poručuje Bandić.

Na prijedlog kazališnog vijeća ministar donosi odluku. Uz potvrdu Vlade. Gradonačelnik podsjeća kako je vijeće predložilo dosadašnju ravnateljicu. Njegovu potporu ima. Izmjene je Lederer nazvala paušalnima, napisanima bez dogovora sa strukom. Ako se digne ruka za izmjene, kaže, nije ugroženo samo zagrebačko kazalište, nego - sva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene