Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ana Lederer, zamjenica ministra Hasanbegovića, bila je prva žena intendant HNK.


Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade zamjenicom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića imenovana je dr. sc. Ana Lederer, inače prva žena intendant HNK.

Vezani članci Sporni gosti u Zagrebu - 2 Hasanbegović na predavanju srpskog povjesničara koji kaže: "Ne samo da sam bio na skupu rehabilitacije Draže Mihailovića, nego..." Zlatko Hasanbegović (Foto: PIXSELL) Hasanbegović: "Intendantica kao Neron s balkona gleda sirote ljude u redu, naručeno je i snimanje dronom"

Prije tri godine pisalo se o sukobima Lederer i tadašnje ministice kulture, a odnosi među njima zaoštrili su se zbog Izmjena i dopuna Zakona o kazalištima.

Izmjene su, govorila je u veljači 2013. Lederer, donesene tiho, politički, bez dogovora sa strukom, a s jednim ciljem - onemogućiti joj treći mandat i imenovati nekog politički podobnog.

'S planom i programom intendantice Lederer u Ministarstvu nismo ni na koji način zadovoljni, jer u dva mandata nije riješila temeljne probleme u svojoj kući', poručivala je početkom 2013. Andrea Zlatar Violić.

U rujnu iste te godine, Lederer je istekao ugovor. HNK je tražio vršitelja dužnosti intendanta, o čemu su trebali odlučiti Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, međutim nisu se mogli dogovoriti.

Dok su u Gradu smatrali da bi najbolje bilo da v.d. bude Lederer, iz ministarstva su poručivali da to nije moguće ako nije u radnom odnosu, a obzirom da je Lederer istekao ugovor, objašnjavali su, to zaista više nije bilo moguće.

Grad je optuživao ministricu da se vodi osobnim interesima.

U sektor kulture upleo se tada i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je održao lekciju tadašnjoj ministrici kulture poručivši joj da očekuje da prestane raditi cirkus i kadrovirati po stranačkom ključu.

Ipak, vršiteljica dužnosti u zagrebačkom HNK postala je Sanja Ivić, a drama s imenovanjem intendantna u HNK završila je tek u travnju 2014. kada je novom intendanticom imenovana Dubravka Vrgoč.

U biografiji Ane Lederer objavljenoj na Wikipediji stoji da je publicistkinja i teatrologinja rođena 1964. godine.

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirala je komparativnu književnost i ruski jezik i književnost 1987. godine. Magistrirala je 1992., a doktorirala 2002. godine.

Autorica je pet stručnih knjiga.

Na prvi četverogodišnji mandat u HNK imenovana je 2005. godine, a na drugi 2009. godine.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju