Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZBORI 2016.

Domovinska koalicija: Hitno mijenjati Ovršni zakon, skrojen je po mjeri ovršne mafije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domovinska koalicija, koju čine HSP AS, HKDU dr. Marko Veselica, USP i HDS te niz udruga i pojedinaca, u utorak je predstavila rješenja kojima žele pomoći blokiranim građanima, zauzevši se za hitne izmjene Ovršnog zakona za koji je Pero Kovačević, nositelj koalicijske liste za II. izbornu jedinicu, rekao da je "rađen i skrojen po mjeri ovršne mafije".

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanka manjina i HDZ-a KRAJ DRUGE RUNDE 'Sve ove špekulacije o sastavu Vlade, ministrima... to je račun bez krčmara' Slika nije dostupna Analiza izbora Ivan Vrdoljak izjavio što očekuje od HDZ-a i Mosta

Kovačević je na konferenciji za novinare ispred sjedišta FINA-e upozorio da je taj zakon u "dužničko ropstvo" doveo 328.357 građana, koji su dužni 40,26 milijardi kuna i taj dug nezaustavljivo raste. Zbog lošeg Ovršnog zakona, dodao je, realno je očekivati da će se za pet do šest mjeseci broj blokiranih povećati za 40 tisuća građana.

Kazao je kako je razgovarao s građanima kojima dolaze na ovrhu godinama stari dugovi za koje nisu ni znali, i to za ovrhu u vrijednosti od 80 kuna koja je u međuvremenu porasla na 15 do 17 tisuća kuna. Kao primjer je naveo osobu iz Sesveta kojoj je na ovrhu došao dug iz 1999. godine.

"Prema tome, dosta je toga i moramo provesti pravnu revoluciju da bi odblokirali blokirane te se riješili ovršne mafije koja dobro zarađuje na ovom Ovršnom zakonu", poručio je Kovačević te istaknuo kako je velik broj onih koji su donijeli ovaj Ovršni zakon sada na izbornim listama.

Za rješenja koja kao pomoć blokiranim građanima nudi Domovinska koalicija rekao je da su "revolucionarna i moraju biti revolucionarna". Prije svega, smatra, prijedlog novog Ovršnog zakona treba u saborsku proceduru ući odmah nakon konstituiranja parlamenta, pri čemu treba uvesti moratorij od šest mjeseci na izvršenje ovrha, kao i otpis blokiranim građanima svih kamata i troškova ovrhe.

Svima bi se, naglasio je, omogućio poček od dodatnih šest mjeseci za naplatu stvarnog duga, a ne onog s kamatama i troškovima postupka.

Kovačević se zauzeo i za reviziju dugova, jer su mnogi građani "pravno neuki i ne znaju da nakon ovršnog rješenja imaju pravo na prigovor u roku od 15 dana".

"Pozivamo blokirane i napravimo pravnu revoluciju", poručio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene