Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanka manjina i HDZ-a

KRAJ DRUGE RUNDE 'Sve ove špekulacije o sastavu Vlade, ministrima... to je račun bez krčmara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 15 sati u središnjici HDZ-a započela je nova runda razgovora i pregovora između predstavnika nacionalnih manjina i HDZ-a.

U središnjicu HDZ-a stigli su svi predstavnici nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Na braniku Cure audiosnimke Plenkovića, on šuti, oglasio se HDZ: ''To je očajnička diverzija'' Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj''

Nakon završetka pregovora izjave za medije dali su Andrej Plenković i Milorad Pupovac.

'Danas smo održali drugi krug razgovora sa svim zastupnicima nacionalnih manjina u iudćem sazivu Hrvatskog sabora. Mogu reći da smo temeljem prijedloga predstavnika nacionalnih manjina precizno dogovorili koji će to biti elementi iz tog prijedloga koje ćemo uvrstiti u budući program hrvatske vlade. To se temelji na hrvatskom ustavu, ustavnom zakonu, nizu drugih zakona koji reguliraju prava nacionalnih manjina, upravo na crti politike HDZ-a i naše želje da svih 8 zastupnika nacionalnih manjina podržava buduću vladu i u cilju jednog kvalitetnog 4-godišnjeg rada, provedbe našeg programa, a i sredstava za nacionalne manjine iz hrvatskog proračuna. Ono što smo također dogovorili je da ćemo sljedećih nekoliko dana obaviti razgovore sa svakim od predstavnika nacionalnih manjina koji će nam dostaviti prioritetne točke za buduće operativne programe koje bi vlada u roku 60 dana od dobivanja povjerenja napravila za pojedine manjine. Time bismo stvorili sustavan okvir gdje bismo omogućili realizaciju programa za nacionalne manjine. Ukupno ozračje je puno povjerenja i dorbe volje da Hrvatska dobije stabilnu vlast u kojoj ćemo poštivati prava manjina', rekao je nakon sastanka Plenković.

Predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin rekao je u četvrtak da neće podržati Vladu u kojoj bi bio Zlatko Hasanbegović te kako na sastanku predstavnika nacionalnih manjina s HDZ-ovim čelnicima nije bilo riječi o kadrovskim pitanjima."Na to pitanje odgovorio sam stotinu puta i ostajem pri tome. Što se mene tiče, to ne dolazi u obzir", rekao je Radin nakon sastanka predstavnika nacionalnih manjina s HDZ-om odgovarajući na pitanje novinara je li spreman dati svoj potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću kao mandataru buduće Vlade bude li u njoj Zlatko Hasanbegović. Istaknuo je i da na današnjem sastanku uopće nije bilo razgovora o kadrovskim pitanjima.Radin je ponovio da je prije "dao jasan signal" što misli o tome te kako nije promijenio mišljenje. 'Uz puno sudjelovanje svih 8 zastupnika nacionalnih manjina danas smo usuglasili točke koje su predložene u zajedničkom sporazumu o ostvarivanju temeljnih prava nacionalnih manjina i usuglasili smo se da te točke budu ugrađene u nacionalni program Vlade za slijedeće 4 godine. Ostalo je da u narednih nekoliko dana usuglasimo programske točke koje su važne za svaku manjinsku zajednicu koju nas 8 predstavlja i koje će onda postati sastavni dio opartivnog programa Vlade. Te točke su iznimno važne za ostvarivanje konkretnih prava nacionalnih manjina i vjerujemo da ćemo ih u roku od nekoliko dana u cjelosti usuglasiti i imati pretpostavke da naše pregovore privedemo kraju', kazao je nakon sastanka Pupovac te dodao kako vjeruje da će to biti u idućih nekoliko dana.

Na pitanje čemu novom se manjinci mogu nadati Pupovac je kazao: 'Mislim da ovog trenutka u Hrvatskoj svi želimo društvo tolerancije u punom i pravom smislu te riječi, kako međuetničke tako i političke. Svi želimo i trebamo društvo koje neće biti etničkih ili bilo kojih drugih podjela koje narušavaju normalnost ili narušavaju posvećenost tome da se okrenemo budućnosti. To su i naši prioriteti i sebe vidimo kao dio tog programa i kao dio tog projekta. Sebe vidimo kao dio tih imperativa'.

Na pitanje novinara hoće li inzistirati na dvojezičnim pločama Popuvac je kazao kako su pitanja uporabe jezika i pisma, obrazovanja i institucija pitanja koja ravnopravno tretiraju. 'Rješavanje tih pitanja nas približava, a ne udaljava'.

O Hasanbegoviću

Na pitanje hoće li dati potpis ukoliko ministar ostane Zlatko Hasanbegović Pupovac je kazao kako su danas razgovarali o pravima nacionalnih manjina i kako pristupiti posebnim sporazumima i točkama. 

'O svim drugim aspektima sastava Vlade, kako ni prošli put, ni ovaj put nismo razgovarali', kazao je Pupovac.

'Ja vas lijepo molim... Sve ove špekulacije o sastavu Vlade, ministrima... to je račun bez krčmara. Dakle, nikakvog razgovora niti s kolegama iz Mosta niti s nacionalnim manjinama o sastavu Vlade, o pojedinim ministrima nije bilo niti će ih još biti. Onaj koji od predsjednice dobije povjerenje da bude mandatar će odlučiti o sastavu Vlade. Kada za to dođe vrijeme onda ćemo odlučiti o konkretnim imenima', kazao je Plenković.

Na ponovljeno pitanje Pupovac nije želio odgovoriti je li to njegov uvjet. 'Ja vas molim da sačekate da prođemo sve faze pregovora koje su još pred nama. Ostala je de facto samo jedna važna faza i nakon te faze ćemo imati sve pretpostavke da kažemo da smo se usuglasili da damo povjerenje g. Plenkoviću za mandatara, a na njemu je, kao što je rekao, da osnovi povjerenja kojeg gradimo, donese najboje odluke što se tiče sastava buduće Vlade', kazao je.

O referendumu u Republici Srpskoj

'Mi smatramo da ovaj referendum nije potreban i da ne pridonosi stabilizaciji i kvalitetnom funkcioniraju BiH. Ono što je za nas puno važnije je ovotjedna odluka vijeća ministara EU koje je dalo nalog Europskoj komisiji da pripremi mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Vi ćete se prisjetiti da je upravo Hrvatska, a i nas nekoliko zastupnika Hrvatske u Europskom parlamentu, dalo ključni poticaj da 15. veljače tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović podnese taj zahtjev u Bruxellesu. Smatramo da je europski put BiH najbolje jamstvo i za jedinstvo zemlje, njezinu učinkovitost, ali isto tako i za kvalitetnu zaštitu Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, ali isto tako i prava svih drugih naroda. Prema tome, okvir naše politike prema BiH će biti vrlo jasan. Ona će biti vanjskopolitički prioritet broj 1 buduće hrvatske Vlade',kazao je Plenković. 

'Institucije srpske zajednice ovog trenutka imaju prioritet a to je da završe razgovori i pregovori s našim partnerima oko sastavaljanja buduće Vlade. I nismo imali prilike da se sastavljamo i raspravljamo o pitanjima stanja u susjednoj BiH, pa ni o pitanju referenduma. Ono što mi možemo kazati je da smo jako zainteresirani da u BiH postoji potpuna politička stabilnost, da smo jako zainteresirani da sva tri entiteta, konstitutivna naroda imaju što je moguće bolje odnose i da su usmjereni na to da BiH od trenutnih izazova s kojima se suočava, napravi korak prema onome što će je dodatno stabilizirati, a to je njezina europska budućnost', dodao je Pupovac.

Hasanbegović: Neće Pupovac formirati Vladu

Za vrijeme trajanja pregovora iz središnjice HDZ-a izašao tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je odgovorio na pitanje novinara o čemu je razgovarao s predsjednikom Andrejem Plenkovićem.

'Razgovaralo se s paltformi HDZ-a za pregovore s nacionalnim manjinama kako skupno tako i pojedinačno', kazao je Hasanbegović.

Ipak, na pitanje hoće li on i dalje biti ministar kulture nije želio konkretno odgovoriti. Ponovio je tek kako neće Pupovac formirati Vladu. 'Vladu će formirati HDZ i Most', ponovio je. Na pitanje kako on stoji u toj Vladi kazao je kako se o tome još uopće ne razgovara.

Predstavnici manjina proteklog su tjedna već održali prve razgovore s HDZ-om i izrazili zadovoljstvo istima.

Predstavnik srpske manjine u hrvatskoj i šef SDSS-a Milorad Pupovac također je tad potvrdio da je sastanak protekao u dobroj atmosferi i da su razgovarali o načelnim pitanjima kako će započeti pregovore i koje su tematike posebno važne za pripadnike nacionalnih manjina.

Pupovac je i gostujući u Dnevniku Nove TV izjavio da šef HDZ-a Andrej Plenković uživa njegovo puno povjerenje te da će Plenkovićeva riječ biti posljednja kad je u pitanju sastavljanje Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene