Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolnica u Metkoviću

Problem s bolnicama na jugu zemlje - dok pacijenti pate, odgovorni se prepucavaju: "Svega mi je već preko glave"

Aktualno Galerija Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 9 Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 9 Foto: Imgur Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 8 Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 8 Foto: Imgur Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 7 Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 7 Foto: Imgur Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 6 Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 6 Foto: Imgur +4 Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 5 Galerija 1/9 >>
Tek što se otvorila Dnevna bolnica u Metkoviću, prijepori između lokalnih političara. Iz SDP-a tvrde tamo nema tko raditi i zdravstveni sustav je u rasulu. HDZ poručuje sustav funkcionira. Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić bila je u Metkoviću i provjerila kakvo je doista stanje.

Od 1500 do 2000 pacijenata iz Doline Neretve godišnje je dolazilo samo u ambulantu plastične kirurgije u Općoj bolnici Dubrovnik. Tamo i natrag gotovo 200 kilometara - danas idu na preglede u dnevnu bolnicu u Metkoviću.

"Danas je naručeno 15 pacijenata, kontrolni pregledi, skidanje šavova, konzultacije, dogovori za operacijske zahvate itd.", kaže prim. dr. sc. Marko Margaritoni.

"Na kontrolu sam došla da ne idem u Dubrovnik, i Dubrovnika i svega mi je već preko glave", kaže pacijentica Smiljana.

No pacijenti su svjesni - manjak liječnika komplicira stvari.

"Liječnika nema, ni u bolnicama - pa ni ovdje. Bilo bi dobro da bude, ali bojim se da će biti teško", kaže Jasenka.

Pročitajte i ovo U Metkoviću otvorena Dnevna bolnica - 5 Za manje intervencije Pacijenti iz Metkovića više ne moraju u Split ili Dubrovnik: Otvorena je Dnevna bolnica, projekt vrijedan 50 milijuna kuna

Dnevna bolnica Metković dio je Opće bolnice Dubrovnik koja već desetljeće radi s manjkom liječnika. Nedostaje oko 30 liječnika da bi sustav u potpunosti bio pokriven.

Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 5 Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 9 (Foto: Imgur)

"Jasno je želja da se taj rad digne da dodatnu višu razinu, ali trenutačno je organizirano na način koji mi kao bolnica bez vanjske pomoći možemo podnijeti", kaže Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

A dok se sustav krpa - odgovorni se prepucavaju - zaiskrilo je između županijskog HDZ-a i SDP-a. Gradonačelnik Ploča proziva župana Dobroslavića za rasulo u zdravstvenom sustavu juga.

Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 5 Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 7 (Foto: Imgur)

"Očigledno je da mi nemamo adekvatnu zdravstvenu zaštitu, primarnu i osnovnu kako bi trebali imati na razini županije. Grad Ploče ima najnižu razinu i ovako niske razine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji", kaže Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča.

Pročitajte i ovo Ploče bez pedijatra: Ilustracija - 2 stari odlaze u mirovinu, mladih nema Mališane više nema tko liječiti: "Maćehinski odnos prema gradu dolazi na naplatu"

Župan pak poručuje - sustav funkcionira.

"Liječnika u Domovima zdravlja ima, liječnika u hitnoj medicina ima, u bolnici nema. Ali mi imamo 72 specijalizacije, ako nam se svi vrate to će biti zadovoljavajuće", tvrdi župan Nikola Dobroslavić.

Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 5 Problemi s bolnicama na jugu zemlje: Ilustracija - 8 (Foto: Imgur)

No to i nije tako - Dom zdravlja Dubrovnik traži ginekologa, pedijatra i liječnika obiteljske medicine. Dom zdravlja Korčula traži dva liječnika obiteljske medicine - a trajno im nedostaju medicinske sestre. Dom zdravlja Ploče traži pedijatra, iduće godine tražit će se obiteljski liječnici, jer 6 ih ispunjava uvjete za mirovinu. Slično će biti i u domu zdravlja Metković, a sada tamo traže ginekologa. Dakle - nema ustanove u kojoj ne nedostaje medicinskog osoblja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene