Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar nema pojma

Kako je agencija za otkup dugova dolazila do podataka građana: "Teroriziraju ih, nazivaju susjede, ovo je megaskandal"

Aktualno Galerija Curenje osobnih podataka: Ilustracija - 1 Curenje osobnih podataka: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Curenje osobnih podataka: Ilustracija - 2 Curenje osobnih podataka: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Curenje osobnih podataka: Ilustracija - 3 Curenje osobnih podataka: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Curenje osobnih podataka: Ilustracija - 4 Curenje osobnih podataka: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Curenje osobnih podataka: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
U Hrvatskoj dosad najveće curenje osobnih podataka - više od 77 tisuća građana i svi njihovi osobni podaci - ugroženi su, imena i preizmena, adrese, oib-i su javni. Javni su im i dugovi jer su podaci procurili iz agencije za naplatu potraživanja - B2 Kapital. Ovo je već postala prvorazredna afera, slučajem se bavi i policija.

Duško Bates iz Zadra ne zna je li i on među onima čiji su osobni podaci dospjeli u javnost.

"Ako je, za mene je to apsurd kako oni mogu moje ime ili bilo kojeg drugog čovjeka... A ako je moje ime i prezime ondje tužit ću ih. Nego što ću", rekao je reporterki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović.

77.317 građana, ime, prezime, OIB, datum rođenja, adresa stanovanja, iznos duga i drugi osobni podaci, kako navodi portal Index - procurili su iz agencije B2 kapital koja otkupljuje loše kredite od banaka. Agencija za zaštitu osobnih podataka pokrenula je hitan nadzor, a B2 Kapital poručuje - nije isključen ni hakerski napad, podnijeli su kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, provode internu istragu.

Pročitajte i ovo Ilustracija IZ AGENCIJE za naplatu potraživanja Otvorena istraga: Procurili osobni podaci 77 tisuća građana, njihovi dugovi, OIB, adresa stanovanja...

"B2 Kapital u ovome trenutku još uvijek nema cjelovit uvid u listu svih klijenata čiji su osobni podaci neovlašteno otuđeni. Intenzivno radimo na utvrđivanju informacija o kojim se klijentima i kojim osobnim podacima se radi te ćemo, nakon što utvrdimo u odnosu na koje klijente je došlo do potencijalnog ugrožavanja osobnih podataka, bez odgađanja obavijestiti klijente", odgovorili su iz B2 Kapitala.

Iz udruge koja okuplja vodeće agencije za naplatu potraživanja odgovaraju nam da su o sigurnosnom incidentu obaviješteni, ali zbog istrage o detaljima ne mogu.

Ministar financija je pak - neupućen

"Nisam siguran da znam o čemu govorite, nisam upoznat s tom situacijom", odgovorio je Marko Primorac, ministar financija.

"Sigurno nije lijepa vijest i nije ugodno za građane za koje se to odnosi, ali vidim da je agencija pokrenula istragu i da će se kroz taj postupak vjerojatno utvrditi zašto je do toga došlo", kaže Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Za oporbu, problem je što agencije uopće imaju u svom posjedu podatke.

"Teroriziraju ih, nazivaju njihove susjede, rodbinu imaju o njima puno više informacija nego bi smjeli imati i sad imamo curenje podataka u javnost i ovo je jedan megaskandal", rekao je Nikola Grmoja.

"Moja poruka svakome od tih ljudi kojima su podaci "iscurili" putem B2 Kapitala da tuže za naknadu štete, ne samo B2 Kapital, nego da tuže i državu", kaže Sandra Benčić.

Pročitajte i ovo Tomislav Tolušić - 2 "iscurili" detalji Odvjetnici Tolušića i Aladrovića traže da se istraži curenje podataka iz istrage: Oglasili se USKOK i DORH

"Uznemiravanje, teško uznemiravanje"

Duško opisuje kako je kad agencije traže dug.

"Uznemiravanje, teško uznemiravanje, svako malo su oni mene zvali. Čovjek im govori - ništa ne postižete, ja sam faksirao, svoju stvar obavio, pokazao sam vam da taj dug je ukinut ne postoji više“, ispričao je.

Sarajko Baksa iz Udruge blokiranih kaže da je krucijalno pitanje otkud ti podaci B2 Kapitalu.

"Banke, koliko ja imam informaciju, dale su jedan nesuvisli odgovor da su ustupile svu dokumentaciju o naplati potraživanja, a ako je tome tako onda se radi o zlouporabi podataka."

Apelira da se čim prije donese zakon koji će regulirati rad takvih agencija. Obveza im je štititi podatke.

Ovim najvećim slučajem curenja podataka u Hrvatskoj pozabavit će se policija i državno odvjetništvo. Iz MUP-a nam odgovaraju da informacije o curenju podataka provjeravaju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene