Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stari odlaze u mirovinu, mladih nema

Mališane više nema tko liječiti: "Maćehinski odnos prema gradu dolazi na naplatu"

Aktualno Galerija Ploče bez pedijatra: Ilustracija - 1 Ploče bez pedijatra: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ploče bez pedijatra: Ilustracija - 2 Ploče bez pedijatra: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ploče bez pedijatra: Ilustracija - 3 Ploče bez pedijatra: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ploče bez pedijatra: Ilustracija - 4 Ploče bez pedijatra: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ploče bez pedijatra: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
U Pločama više nema tko liječiti djecu. Pedijatar je u četvrtak otišao u mirovinu, a novoga nemaju. No - ni to nije sve! U iduće tri godine svi liječnici u tamošnjem domu zdravlja idu u mirovinu.

U ordinaciji u domu zdravlja Ploče više nema pedijatra. "Kao roditelj sam vrlo zabrinuta za dijete, jer uz onaj stres koji uzrokuje sama bolest djeteta, još da se mislimo gdje s njim i kako - nije ugodna situacija", kaže Ana Marija Krilić.

Problem traje godinama, a liječnik koji je otišao već je dvije godine radio dulje od stečenog prava na mirovinu. Natječaj za novog pedijatra objavljen je prije mjesec dana.

"Javila se jedna doktorica iz mirovine s kojom razgovaramo. Kako će završiti, to ne znamo. Čekamo doktoricu koju smo uputili na specijalizaciju prije 10 godina", kaže Vinko Matić, ravnatelj Doma zdravlja Ploče.

Do tada o najmlađim pacijentima u Pločama brine i sam ravnatelj. Dok se ne nađe rješenje, djecu će pregledavati obiteljski liječnici. Po potrebi će biti upućeni prema Dubrovniku ili drugim ustanovama.

"Da je nešto malo teže, to je veći problem. Dok je ovako lakše, može drugi liječnik, ali voljeli bismo da je pedijatar", kaže Anđelka Radoš.

"Iz Hrvatskog pedijatrijskog društva upozoravaju kako su Ploče ogledni primjer onoga što će se događati u narednim godinama jer sve više pedijatara odlazi u mirovine, a specijalizanata jednostavno nema dovoljno", javlja reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Pročitajte i ovo Boja Olujić Kako žive manjine Je li "nema vode" napisano na latinici ili ćirilici, njima je svejedno: Umjesto o problemima malog čovjeka politika raspravlja o pločama

O problemu je Dnevnik Nove TV htio pitati ministra Vilija Beroša, no on pred kamere danas nije htio. Iz ministarstva poručuju kako su zatražili žurno očitovanje Doma zdravlja i Županije, koji su, kažu - dužni organizirati posao.

"Dužnost ministarstva je regulirati zakonske okvire da nemamo ovakve probleme, jer u Dubrovniku imamo nedostatak pedijatra, u cijeloj Hrvatskoj nedostatak liječnika", kaže Matić.

"Nedostatak liječničkog kadra na nacionalnom je nivou, borimo se s time i nadamo se da ćemo naći rješenje", rekla je Đurđica Popović iz Upravnog odjela za zdravstvo dubrovačke županije.

Pročitajte i ovo Zatvoren ilegalni dom: ilustracija - 5 policijska intervencija Zatvoren pulski dom za stare i nemoćne, za dvije korisnice bilo je nemoguće utvrditi identitet

Gradonačelnik Ploča pak poručuje da Županija godinama gura probleme pod tepih i ne radi ništa po pitanju novih zapošljavanja.

"Maćehinski odnos prema gradu, to će sutra doći na naplatu, a tko će se sutra o tome brinuti, to ćemo tek vidjeti. Oni neće, kao što se ni danas ne brinu što nemamo pedijatra", kaže gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

U sljedeće tri godine u mirovinu odlaze gotovo svi liječnici u Domu zdravlja Ploče.

Ministarstvo, županije, ustanove, gradovi, pacijentima je u konačnici svejedno tko treba riješiti probleme. Dok se dogovore što je čiji zadatak - pacijente u Hrvatskoj neće imati tko liječiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene