Tri mjeseca od otkrića Dnevnika Nove TV da su vojni piloti iz Zemunika u bazu "prošvercali" osobe koje se dovode u vezu s trgovinom oružjem, priča ima nastavak. Otkriven je manjak streljiva u vojnom skladištu, a piloti - instruktori izbačeni iz sustava. Istraga još nije gotova.

Galerija Helikopter, ilustracija Streljivo Parkirani helikopter +3 Policija s uhićenikom

Tri mjeseca otkako su vojni piloti, bez dozvole, iz zrakoplovne baze u Zemuniku poletjeli ne s jednim, već dva prerušena muškarca, pomaka u istrazi ipak ima. Ipak, sve što su dosad utvrdila čak tri osnovana Povjerenstva, drži se u tajnosti. 

Dnevnik Nove TV doznaje da je trojici pilota instruktora prisjeo nezakonit upad u bazu, sporni letovi helikopterom i veza s osobama koje su, prema tvrdnjama policije, trgovale streljivom. Presudio im je Vojno-stegovni sud. Izbačeni su iz sustava, a platit će i kaznu.

Slika nije dostupna Otkrivena nova afera u vojsci: U Hrvatsku iz Austrije vraćeni vojnici koji su konzumirali alkohol

Slika nije dostupna Zadarska policija otkrila nove detalje skandala u vojsci: Nakon švercera oružjem i trojice pilota, prijavljena još dva civila

"Određene su stegovne kazne nečasnog otpusta iz djelatne vojne službe, smjenjivanje sa zapovjedne dužnosti, te zabrana obnašanja zapovjednih dužnosti u sljedećih pet godina, te novčana kazna u iznosu od 25 posto mjesečnih primanja 6 mjeseci", stoji u odgovoru iz Ministarstva obrane.

Kažnjeni su, pojašnjava MORH, i za neovlaštenu uporabu streljiva koje su, kažu, dobili za izvršavanje zadaća. Uz to, i revizija koja je obavljena u skladištima hrvatske vojske otkrila je manjkove.

"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da veći dio streljiva koje je pronađeno i oduzeto, nije podrijetlom iz skladišta Oružanih snaga. Za jedan manji dio streljiva je utvrđeno da je bilo u vlasništvu OS RH. Navedeno streljivo je predano vojnoj policiji i policijskim službenicima prilikom postupanja, te se zbog predmetnog vodi stegovni postupak", poručuju iz MORH-a.

Na pitanje je li riječ o krađi i koje su količine u pitanju – nema odgovora, kao i zna li se službeno za što je sporno streljivo bilo namijenjeno: daljnjoj prodaji na crnom tržištu ili usputnom hobiju, jer vojne pilote i osobe koje su poskrivećki prevozili povezuju i zajednička natjecanja u streljaštvu.

Jesu li za streljivo imali dozvole?

Dubravko Gvozdanović, inače sudski vještak i dobar poznavatelj vatrenog oružja, brani aktere, ali smatra da istražiteljima neće biti lako: trebaju utvrditi jesu li za zaplijenjeno streljivo imali sve potrebne dozvole.

"Treba utvrditi legalitet posjedovanja i nabave tog streljiva koji je ovdje u potpunosti opravdan i legalan. Ukoliko posjeduju legalno vatreno oružje, registrirano na dozvolu u tom kalibru, nema nikakve zapreke zašto oni ne bi posjedovali i streljivo tog kalibra'', ističe Gvozdanović.

Kako bilo, sigurnost Međunarodne NATO baze za obuku ovim je incidentom prije nekoliko mjeseci bila ozbiljno ugrožena. Zbog niza propusta smijenjen je cijeli zapovjedni lanac u ratnom zrakoplovstvu. ''Radi propusta u liniji vođenja. Znači problem je da nije netko mogao ući u vojarnu tako, i voziti se u helikopteru", rekao je u studenom prošle godine ministar obrane Damir Krstičević.

Vojni sud završio je posao, a do civilnog je dug put. Zadarska policija i tužiteljstvo kojima je slučaj kazneno prijavljen svoje sumnje tek trebaju dokazati. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju