Obavijesti Video Pretražite Navigacija
niz smjena

Otkrivena nova afera u vojsci: U Hrvatsku iz Austrije vraćeni vojnici koji su konzumirali alkohol

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov na izvanrednoj konferenciji za novinare osvrnuo se na najnoviju aferu u ratnom zrakoplovstvu zbog koje su pale i brojne smjene.

''Hrvatska vojska provodi vrijednosti časnog služenja domovini. Pohvaljujem rad pilota u provedbi zadaća kao što su gašenje požara, zadaće u misiji NATO KFOR na Kosovu, traganje, spašavanje...'', započeo je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov i rekao da će učiniti sve da se slučan izvanredan događaj ne bi ponovio. ''Utvrđeni su propusti u 93. krilu ili bazi Hrvatskog vojnog zurakoplovstva, a e nu cijeloj vojsci'', rekao je načelnik i dodao da su vojnici vojnici 24 sata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mole za stpljenje i razumijevanje MORH najavio probijanje zvučnog zida: ''Očekuje se kratkotrajna buka'', poznato i u kojim županijama Slika nije dostupna 42 POSTO MANJE PROMETA U 2020. manje letova i fatalnih nesreća, ali više žrtava od godine prije

''Bio je neovlašteni ulazak civilnih osoba u vojni objekt i neovlašteno letenje vojnim helikopterom, što je sigurnosni propusti grubro kršenje procedura'', rekao je Šundov. Dodao je da je istraga pokazala da to nije povezano sa švercom oružja. ''Isključivo se radilo o letenju helikopterea u odobrenom letu. Nije pronađeno ilegalno oružje kod prijavljenih osoba. Utvrđeno je nedopušteno manipuliranje streljivom'', tvrdi načelnik. Podsjetio je da su ustrojena povjerenstva koja su utvrđivala što se dogodilo. Nastavljaju s radom da bi utvrdili dodatne činjenice.

Nova afera: Vojnici konzumirali alkohol

Rekao je da je podnio izvješće Predsjednici i ministru. Podnesena je stegovna prijava i suspenzija protiv pilota, stegovna prijava vojnog policajca, smjena s dužnosti zapovjednika letačkoga voda, smjena zapovjednika eskadrile helikoptera, smjena zapovjednika 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i umirovljenje dosadašnjeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

''Hrvatska vojska ne skriva informacije od javnosti, postoji procedura kada se može komunicirati s javnošću. Izvukli smo pouke i naučili lekcije'', rekao je. Izvijestio je da su ovih dana imali i nestegovno ponašanje trojice pripadnika Oružanih snaga u Austriji koje su odmah povukli u Hrvatsku. Oni su, otkrio je, konzumirali alkohol, a u vojsci je, kaže Šundov, nulta tolerancija na alkohol.

''Ovo je poruka svima da odgovorno izvršavaju svoje zadaće, ako to ne rade, snosit će posljedice'', zaključio je Šundov.

Bilo manipuliranja streljivom

Otkrio je da je su neovlaštenim letom prevezene dvije civilne osobe. Helikopterima nije prevoženo streljivo ni naoružanje, ali je bilo manipuliranja streljivom, čak i unutar baze u Zemuniku. ''Mi smo ovo doznali početkom studenog, a sve je rezultat rada civilne i vojne policije pa su nas zamolili da ne poduzimamo ništa da ne ugrozimo tijek istrage'', otkrio je Šundov. Kaže da mu nije poznato da su ucjenjivali pilote. Na pitanje vidi li svoju odgovornost, odgovorio je da je nepravilnost utvrđena u jednom krilu, a ne u cijeloj vojsci. Jedan je civil bio prerušen, drugi ne, a nije znao odgovoriti kad se dogodio drugi let. ''Kao čovjek ih razumijem, ali nemam opravdanja za pilote'', rekao je Šundov i dodao da će oni kod kuće čekati rješenje postupka.

Krstičević: Kompletno smo smijenili liniju zapovijedanja povezanu s prijevozom švercera

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u utorak da su smijenili cijelu liniju zapovijedanja povezanu s prijevozom švercera oružja u zrakoplovnoj bazi Zemunik.

Novi zapovjednik HRZ-a je brigadni general Michael Križanec, a zapovjednik baze u Zemuniku je brigadir Željko Ninić.

"To su vrhunski časnici, vrhunski piloti, to su ljudi koji su kompletno školovani u Hrvatskoj, nakon toga su završili odgovarajuće škole u inozemstvu, u SAD-u. Vjerujem tim ljudima, prema tome idemo dalje jačati HRZ", istaknuo je Krstičević.

Dodao je kako je povjerenstvo koje je on oformio da istraži slučaj završilo s istragom.

"Treba razjasniti da u tom helikopteru nije bilo krijumčarenja naoružanja ni municije. To je istina", ustvrdio je ministar dodavši da su ostavke došle zbog propusta u liniji vođenja i zapovijedanja.

"Problem je da netko nije mogao ući u vojarnu, i nije se mogao voziti u helikopteru, i zato smo poduzeli i napravili promjene u Hrvatskoj vojsci. Danas će dečki biti suspendirani, idu pravosudna tijela koja će to kompletno raščlaniti", poručio je Krstičević.
 

Aferu otrkila Ivana Pezo Moskaljov

Aferu je razotkrila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov. Smjene su posljedica afere municija i istrage koja se vodi nakon otkrića da su vojni piloti prošvercali i helikopterom prevezli muškarca kojeg se sumnjiči za trgovinu streljivom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene