U Hrvatskoj je lani evidentirano 7.712 pobačaja, stoji u izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dnevnik Nove TV detaljnije je analizirao one o kojima se u javnosti najviše raspravlja - legalno inducirane pobačaje.


U 2021. godini evidentiran je 2671 legalno inducirani pobačaj, u odnosu na godinu prije kada smo imali 2594 pobačaja. Najviše takvih pobačaja obavljeno je kod žena u dobi od 30 do 39 godina - gotovo 45%. Slijedi dobna skupina od 20 do 29 godina s gotovo 39%.

Tijekom 2021. godine evidentirana su i 44 legalno inducirana pobačaja kod maloljetnica, odnosno djevojaka do 18. godine.

Hrvatsku prijavile posebnim procedurama UN-a zbog slučaja Mirele Čavajde - 2 Što se promijenilo nakon slučaja Čavajda? "Kazna je po našem mišljenju dovoljno velika, a to je sramoćenje RH pred međunarodnim tijelima"

KB Sveti Duh Liječnici godinama odbijali obavljati posao: Zagreb uskoro dobiva ambulantu za pobačaje

U prošloj godini najviše su se obavljali u KBC-u Rijeka, KB-u Merkur i Općoj bolnici Karlovac. S druge strane, u Kliničkoj bolnici Dubrava i bolnici u Kninu nije bilo takvih slučajeva.

Prema statistici gotovo svakom trećem pobačaju bile su podvrgnute žene bez djece, a ostatak čine žene s jednim djetetom ili više njih.

Godinama se oko teme pobačaja u Hrvatskoj lome koplja, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo prati statistiku: pada li ili raste broj pobačaja. Prema pregledu podataka, 2006. godine u Hrvatskoj je obavljeno 4733 legalno induciranih pobačaja, a u prošloj godini ipak ih je znatno manje - 2671.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju