Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STATISTIKA HZJZ-A

Raste li ili pada broj pobačaja u Hrvatskoj? Dnevnik Nove TV donosi detaljnu analizu

U Hrvatskoj je lani evidentirano 7.712 pobačaja, stoji u izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dnevnik Nove TV detaljnije je analizirao one o kojima se u javnosti najviše raspravlja - legalno inducirane pobačaje.

U 2021. godini evidentiran je 2671 legalno inducirani pobačaj, u odnosu na godinu prije kada smo imali 2594 pobačaja. Najviše takvih pobačaja obavljeno je kod žena u dobi od 30 do 39 godina - gotovo 45%. Slijedi dobna skupina od 20 do 29 godina s gotovo 39%.

Tijekom 2021. godine evidentirana su i 44 legalno inducirana pobačaja kod maloljetnica, odnosno djevojaka do 18. godine.

Pročitajte i ovo Hrvatsku prijavile posebnim procedurama UN-a zbog slučaja Mirele Čavajde - 2 SPORI POMACI Što se promijenilo nakon slučaja Čavajda? "Kazna je po našem mišljenju dovoljno velika, a to je sramoćenje RH pred međunarodnim tijelima"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NA SVETOM DUHU Liječnici godinama odbijali obavljati posao: Zagreb uskoro dobiva ambulantu za pobačaje

U prošloj godini najviše su se obavljali u KBC-u Rijeka, KB-u Merkur i Općoj bolnici Karlovac. S druge strane, u Kliničkoj bolnici Dubrava i bolnici u Kninu nije bilo takvih slučajeva.

Prema statistici gotovo svakom trećem pobačaju bile su podvrgnute žene bez djece, a ostatak čine žene s jednim djetetom ili više njih.

Godinama se oko teme pobačaja u Hrvatskoj lome koplja, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo prati statistiku: pada li ili raste broj pobačaja. Prema pregledu podataka, 2006. godine u Hrvatskoj je obavljeno 4733 legalno induciranih pobačaja, a u prošloj godini ipak ih je znatno manje - 2671.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene