Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPORI POMACI

Što se promijenilo nakon slučaja Čavajda? "Kazna je po našem mišljenju dovoljno velika, a to je sramoćenje RH pred međunarodnim tijelima"

Aktualno Galerija Hrvatsku prijavile posebnim procedurama UN-a zbog slučaja Mirele Čavajde - 1 Hrvatsku prijavile posebnim procedurama UN-a zbog slučaja Mirele Čavajde - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatsku prijavile posebnim procedurama UN-a zbog slučaja Mirele Čavajde - 2 Hrvatsku prijavile posebnim procedurama UN-a zbog slučaja Mirele Čavajde - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatsku prijavile posebnim procedurama UN-a zbog slučaja Mirele Čavajde - 3 Hrvatsku prijavile posebnim procedurama UN-a zbog slučaja Mirele Čavajde - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatsku prijavile posebnim procedurama UN-a zbog slučaja Mirele Čavajde - 4 Galerija 1/4 >>
U obranu prava na izbor žena o rađanju djece ponovno su stale brojne udruge. Hrvatsku su prijavile UN-u zbog slučaja trudnice Mirele Čavajde. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Je li Hrvatska kršila svoje zakone u slučaju Mirele Čavajde? O tome će odlučivati posebne procedure Ujedinjenih naroda.

"Bila je izložena mučenju, nečovječnom ponižavajućem postupanju, nije informirana o svojim pravima i različitim opcijama pobačaja te je bila prisiljena putovati", rekla je Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roditelji u akciji - Roda.

UN može tražiti i očitovanje Vlade, a ako se utvrdi kršenje, onda će dobiti i preporuke što mijenjati. "Kazna je po našem mišljenju dovoljno velika, a to je sramoćenje RH pred međunarodnim tijelima", kaže Mrzić Jagatić. 

Poruka Vladi jasna. Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje kaže: "Neophodno je da osiguramo svima dostupan i siguran pobačaj bez stigmatizacije."

Nakon slučaja Čavajda ništa se nije puno promijenilo. Po dostupnim podacima, od 359 ginekologa u bolnicama - njih 195 ima priziv savjesti. Postoje i bolnice u kojima pobačaj nije dostupan. Jedna od njih je i zagrebački Sv. Duh, koji je naposljetku zaposlio još jednog ginekologa, koji nema priziv savjesti.

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da se u bolnici uređuje prostor koji će se zvati Centar za planiranje obitelji, u kojem bi pobačaj na zahtjev bio dostupan.

"Dovoljan broj medicinskih timova! Ne jedan ginekolog po bolnici na kojeg će onda pasti sva odgovornost rada koji nisu obavili njegovi neodgovorni kolege", ističe Lana Bobić iz zajednice "U dobroj vjeri".

Traže i novi zakon o pobačaju. Traži ga i Ustavni sud, godinama, ali uzaludno.

"Bez obzira što je on star, bez obzira što bi u nekim dijelovima trebalo više vezano uz izričaj promijeniti, zakon omogućava sve ono što se traži", rekao je saborski zastupnik Dražen Bošnjaković (HDZ). 

Pročitajte i ovo Zakon o pobačaju - 3 NA SNAZI OD ČETVRTKA Gnjusna odredba vlasti: Žene će prije pobačaja morati slušati otkucaje srca fetusa

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NA SVETOM DUHU Liječnici godinama odbijali obavljati posao: Zagreb uskoro dobiva ambulantu za pobačaje

Uz jedno veliko ALI, s kojim se slaže i oporba. "Pitanje funkcioniranja na terenu je drugo, na tome sasvim sigurno treba raditi", dodaje Bošnjaković.

HDZ želi mijenjati Ustav zbog pravila o referendumu pa je oporba rekla - u redu, ako ćete u Ustav unijeti i odredbu da svaka žena ima pravo na izbor. HDZ-u to ne pada na pamet.

"HDZ nije Hrvatska! Ja pozivam sve građane i građanke da se uključe u javnu raspravu i da stanu u obranu dostojanstva i reproduktivnog zdravlja žena", poručila je Sabina Glasovac. Ako ne uspiju ustav promjeniti u Saboru, plan im je - referendum. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene