U Slavoniji nije bilo kuće i sokaka koji nisu imali "veseli stroj" za pečenje rakije, a on se danas rijetko u kojem dvorištu može naći. Dinko Romić je jedan od onih u čijem se dvorištu peče rakija i osjeti miris viljamovke.
"Nakon što je fermentacija završila, kom smo dobro promiješali i točimo ga u kazane", rekao je Romić.
I to u bakrene kazane kako bi se tradicija pečenja očuvala.
"Kazan se puni na nekih 90 posto, zatim se zatvara i ložimo na drva. U kazanima je kom koji, kad se zagrije na 80 stupnjeva, vrije i događa se isparavanje alkoholne pare koje kroz kapu i cijev idu do staparke u kojima se nalazi hladna voda. Pare se kondenziraju i curi rakija", objasnio je Romić.
Rakija rijetko gdje curi od ulaska Hrvatske u EU zbog plaćanja paušala i trošarina. Bio "veseli stroj" u vašem vlasništvu ili iznajmljen, za kazan obujma 100 litara na godinu paušal iznosi 100 kuna, a za veći od 100 litara iznosi 200 kuna.
I dok stariji Slavonci odustaju od tradicije, njihov posao naslijedili su mlađi. Romić proizvodi devet vrsta rakije, a na godinu proizvede oko 6000 boca. Svoje je rakije brendirao, a odnijele su i brojne nagrade. Da bi dobio kvalitetu, uložio je puno truda, rada i žrtve.
Radni dan počinje u šest ujutro i traje do sedam ili osam sati popodne kad se kazani otvaraju, peru i sastavljaju.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
-
Donosi Provjereno
Stručnjaci zgroženi programom Domovinskog pokreta: "Učenice ćemo podučavati kako da budu samo majke i domaćice, a učenike kako da budu samo očevi i ratnici?"
-
Potpisi 78 zastupnika
Plenković predao potpise Milanoviću i dobio mandat za sastavljanje Vlade
-
jedan likuje, drugi se kiselo osmjehuje
FOTO Pogledajte kako je izgledao susret Milanovića i Plenkovića