Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uložio trud i dobio kvalitetu

Čuvar tradicije: Radi preko 12 sati, ali proizvodi 6000 boca godinu i osvaja nagrade

Dinko Romić - 2
Dinko Romić - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dinko Romić - 1 Dinko Romić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dinko Romić - 2 Dinko Romić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dinko Romić - 3 Dinko Romić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rakija, ilustracija Galerija 1/4 >>
Počela je sezona pečenja rakije. Međutim, "veselih strojeva" po našim je mjestima sve manje zbog trošarina i paušala. No, ima i onih koji čuvaju tradiciju i razvijaju dobar posao s rakijom.

U Slavoniji nije bilo kuće i sokaka koji nisu imali "veseli stroj" za pečenje rakije, a on se danas rijetko u kojem dvorištu može naći. Dinko Romić je jedan od onih u čijem se dvorištu peče rakija i osjeti miris viljamovke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Društvene mreže gore Srpska vlada bolnici i Crvenom križu donirala tisuće boca rakije za - dezinfekciju: "Odmah mi se upalilo grlo..." Rakija (Foto: Getty Images) živi zid platio "otetu rakiju" Baka Bosiljka kažnjena zbog rakije: "Ubilo me, pa moja mirovina nije dovoljna za kaznu!"

"Nakon što je fermentacija završila, kom smo dobro promiješali i točimo ga u kazane", rekao je Romić.

I to u bakrene kazane kako bi se tradicija pečenja očuvala.

"Kazan se puni na nekih 90 posto, zatim se zatvara i ložimo na drva. U kazanima je kom koji, kad se zagrije na 80 stupnjeva, vrije i događa se isparavanje alkoholne pare koje kroz kapu i cijev idu do staparke u kojima se nalazi hladna voda. Pare se kondenziraju i curi rakija", objasnio je Romić.

Rakija rijetko gdje curi od ulaska Hrvatske u EU zbog plaćanja paušala i trošarina. Bio "veseli stroj" u vašem vlasništvu ili iznajmljen, za kazan obujma 100 litara na godinu paušal iznosi 100 kuna, a za veći od 100 litara iznosi 200 kuna.

I dok stariji Slavonci odustaju od tradicije, njihov posao naslijedili su mlađi. Romić proizvodi devet vrsta rakije, a na godinu proizvede oko 6000 boca. Svoje je rakije brendirao, a odnijele su i brojne nagrade. Da bi dobio kvalitetu, uložio je puno truda, rada i žrtve.

Radni dan počinje u šest ujutro i traje do sedam ili osam sati popodne kad se kazani otvaraju, peru i sastavljaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene