Počela je sezona pečenja rakije. Međutim, "veselih strojeva" po našim je mjestima sve manje zbog trošarina i paušala. No, ima i onih koji čuvaju tradiciju i razvijaju dobar posao s rakijom.

Galerija


U Slavoniji nije bilo kuće i sokaka koji nisu imali "veseli stroj" za pečenje rakije, a on se danas rijetko u kojem dvorištu može naći. Dinko Romić je jedan od onih u čijem se dvorištu peče rakija i osjeti miris viljamovke.

Vezani članci Rakija (Foto: Getty Images) Baka Bosiljka kažnjena zbog rakije: "Ubilo me, pa moja mirovina nije dovoljna za kaznu!" Ilustracija, rakija (Foto: Getty Images) Carinici banuli u dvorište 98-godišnje Ličanke i "opalili" joj kaznu jer je - pekla rakiju

"Nakon što je fermentacija završila, kom smo dobro promiješali i točimo ga u kazane", rekao je Romić.

I to u bakrene kazane kako bi se tradicija pečenja očuvala.

"Kazan se puni na nekih 90 posto, zatim se zatvara i ložimo na drva. U kazanima je kom koji, kad se zagrije na 80 stupnjeva, vrije i događa se isparavanje alkoholne pare koje kroz kapu i cijev idu do staparke u kojima se nalazi hladna voda. Pare se kondenziraju i curi rakija", objasnio je Romić.

Rakija rijetko gdje curi od ulaska Hrvatske u EU zbog plaćanja paušala i trošarina. Bio "veseli stroj" u vašem vlasništvu ili iznajmljen, za kazan obujma 100 litara na godinu paušal iznosi 100 kuna, a za veći od 100 litara iznosi 200 kuna.

I dok stariji Slavonci odustaju od tradicije, njihov posao naslijedili su mlađi. Romić proizvodi devet vrsta rakije, a na godinu proizvede oko 6000 boca. Svoje je rakije brendirao, a odnijele su i brojne nagrade. Da bi dobio kvalitetu, uložio je puno truda, rada i žrtve.

Radni dan počinje u šest ujutro i traje do sedam ili osam sati popodne kad se kazani otvaraju, peru i sastavljaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr