Rakija (Foto: Getty Images)
Rakija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Baku Bosiljku Kovačević, koja je akter priče o carinskom kažnjavanju zbog protuzakonitog pečenja rakije, pronašli su članovi Živog zida te joj platili šljivovicu.


‘’Prema nalogu predsjednika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića, naša lička ekipa sa saborskim zastupnikom Branimirom Bunjcem krenula je potražiti baku sa rakijom. Potraga je trajala satima, po šumovitim i raštrkanim selima, bez asfalta i rasvjete, ali baku su naposljetku našli. Kaznu je kćer već platila, pa je Živi zid platio otetu bakinu rakiju.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Poslušajte snimku! Hrvatske carinice na granici od putnika tražile mito: "Kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj" Slika nije dostupna ALKOHOLNA DRAŽBA Carina prodaje 5.113 litara rakije

Što je najžalosnije, baka je imala dozvolu za peći rakiju, ali ju je počela peći prije nego je rješenje postalo pravomoćno. Sretno bako i nadamo se da ćeš nam još dugo. I ispeci još koju litru, kao što su naši bake i djedovi cijeli život, u inat EU direktivama’’, objavio je Živi zid na svom Facebooku priloživši fotografiju s bakom Bosiljkom Kovačević.

‘’Sve ovo me jako uznemirilo, ubilo me. Pa moja mirovina nije dovoljna za kaznu'', rekla je baka za 24 sata.

Djelatnici Carine sredinom tjedna zatekli su Bosiljku Kovačević (86) i njezinu kćer u selu Visuć kod Udbine kako peku šljivovicu u kotlu, u svom dvorištu. 

Nakon što je objavljena vijest da je zbog nedozvoljenog pečenja rakije naplaćena kazna 98-godišnjakinji, po službenoj prijavi policije, Carinska uprava je provela nadzor u kojem je utvrdila nezakonito postupanje 58-godišnje osobe kojoj je izrečena novčana kazna od 600 kuna, koja je umanjena do najmanje zakonski moguće.

Navedeno postupanje proizlazi iz prisilnih EU propisa koji strogo zabranjuju svaku neregistriranu proizvodnju alkohola, pa i onu za privatne potrebe te propisuju obvezu naplate trošarine na sve tako proizvedene količine.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju