Država u svibnju sprema novi udar na džepove građana i poduzetnika; cijene alkoholnih pića lete u nebo, a izuzetak neće biti ni bezalkoholna pića koja sadrže šećer.

Galerija Alkoholno piće, ilustracija - 2 Alkoholno piće, ilustracija - 1 Alkoholno piće, ilustracija - 4 +0 Alkoholno piće, ilustracija - 3

Ideja o dodatnih 30 posto novih trošarina na alkohol nije naišla na plodno tlo brojnih vinogradara.

Vezani članci Hrvatski političari u prometu: Ilustracija - 9 Političarima prometne nesreće nisu strane: Čije se suze ne zaboravlja, a čiji je automobil ljubio žardinijeru s cvijećem? Ilustracija Malo je previše popio pa se uključio u razgovor drugih gostiju u kafiću: Na kraju morala intervenirati policija

„Dodatne trošarine su meni put u jednom smjeru - put u smjeru neke propasti“, kaže Zoran Jančar iz Ilove.

Negoduju i proizvođači jakih alkoholnih pića.

„Možda bi bilo zgodnije da Vlada poradi na rashodovnoj strani, a ne samo na prihodovnoj. Mi poduzetnici smo ionako već dodatno opterećeni“, kaže proizvođač džina Filip Presečki.

Ministar ne želi o konkretnim brojkama

Resorni ministar Zdravko Marić nove namete potvrđuje, a o postocima i konačnim izračunima još ne želi. Ističe kako razloga za paniku nema.

„Sa svim tim korekcijama i uskladbama ne očekujemo da bi trebalo doći do značajnijih podrhtavanja na tržištu, bilo što se tiče samih proizvođača, bilo što se tiče samih potrošača“, kaže Marić.

Građani su podijeljeni oko poskupljenja.

„To nije dobro - neka bude pa tko voli popit čašu vina neka pije“, kaže Tonka iz Splita.

Željko iz Zagreba pak smatra da je bolje da poskupe alkohol i cigarete, nego kruh, mlijeko ili meso.

U udruzi poreznih obveznika Lipa smatraju kako trošarine nemaju veze s brigom za zdravlje. Vjeruju kako je pozadina drugačija i ima veze s posljednjim povećanjima plaća u javnom sektoru.

„Fali novca u proračuna i on se mora na neki način namaknuti. Vlada jedini način koji vidi je naravno da podiže poreze, odnosno trošarine i da na taj način udari po džepu sve građane Hrvatske“, poručuju iz udruge.

Oporba ogorčena

Oporba je standardno ogorčena potezima Vlade.

„Nekome da nekome uzme i onda zapravo rezultat je nula, a to je da je ukupno porezno opterećenje gospodarstva danas veće nego prije četiri godine“, rekao je SDP-ov Branko Grčić.

Mostovac Nikola Grmoja pak kaže da se nameti u Hrvatskoj povećavaju, ali „ne u korist pacijenata, već samo u korist uhljeba“.

Koliko će alkohol poskupjeti, još ne zna ni sam ministar.

„Očekujem da ćemo tijekom tjedna što se tiče nas na razini vladi završiti ono što smo se i dogovorili, a to je usuglasiti sve brojke i nakon toga sve tri uredbe staviti u javno savjetovanje“, kaže Marić.

Neće samo rasti alkoholni nameti jer u svibnju bi trebale skočiti i trošarine na šećer u bezalkoholnim pićima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju