Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najam u turizmu

Raste još jedan porez u gradu: "Definitivno nešto o čemu trebamo javno razgovarati"

Aktualno Galerija Melita Ožegić i Petra Buljan Melita Ožegić i Petra Buljan Foto: DNEVNIK.hr Petra Buljan, novinarka Petra Buljan, novinarka Foto: DNEVNIK.hr Melita Ožegić, konzultantica za prodaju tur. objekata Melita Ožegić, konzultantica za prodaju tur. objekata Foto: DNEVNIK.hr +0 Veći paušalni porez za turistički najam Galerija 1/4 >>
U Zagrebu će rasti još jedan porez - onaj na najam u turizmu. Detalje ima reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Porez na najam u turizmu rast će u Zagrebu. Umjesto 40 eura po krevetu godišnje koliko se sada plaća, iznajmljivači bi mogli plaćati čak 200 eura po krevetu godišnje

Iz Grada Zagreba rekli su da je problem nastao s dugoročnim najmom. Stanova nema, a kada ih ima - iznimno su skupi i zato su situaciji morali stati na kraj, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan koja je razgovarala s Melitom Ožegić, konzultanticom za prodaju turističkih objekata. 

"Iznenađenje za sve iznajmljivače Grada Zagreba i definitivno nešto o čemu trebamo javno razgovarati i komentirati. 

Iznajmljivači su ove godine već imali velike izazove s povećanjem troškova samog održavanja objekata, plus sada ovo. To je veliki udar", komentirala je.

Pročitajte i ovo Europa protiv huliganzma - 3 sukobi navijača Europa se ujedinjuje protiv huliganizma, predsjednik UEFA-e za Dnevnik Nove TV: "Ako se ne povežemo, nema uspjeha"

Može li se novi porez odraziti i na turizam - Ožegić je rekla da cijene prije svega određuju gosti.

"Dakle, ponuda i potražnja. Nije toliko problem povećanje cijena koliko će dodatan trošak osjetiti mali iznajmljivači.

Zagreb je jedna specifična destinacija jer imamo sezonu cijelu godinu s naglaskom na ljeto. Ove godine pokazalo se da je potražnja puno manja nego ponuda, osim par udarnih vikenda.

Samim time, cijene su pale što dolazi do poravnjavanja tržišta samog po sebi jer su i mali iznajmljivači shvatili da je to trošak. Jedno veliko ulaganje što ne donosi na kraju ni veliku zaradu", objasnila je Ožegić.

Pročitajte i ovo Nove cijene goriva 26.08.2023. - 5 Nove cijene Loše vijesti za vozače: Opet poskupljuje gorivo, no ima i jedna dobra stvar

Što se tiče drugih gradove u Hrvatskoj, Dubrovnik i Split jedina su dva grada u Hrvatskoj koja imaju paušalni porez od 200 eura godišnje po porezu - ali se radi samo o apartmanima u staroj jezgri.

"Moramo naglasiti da Split i Dubrovnik imaju puno veće krajnje cijene apartmana nego što to može postići Zagreb. Samim time mi se odluka ne čini baš fer", zaključila je.

Javno savjetovanje na tu temu traju do 30. rujna.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene