Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori 2015

Apelirao na zastupnike manjina: 'To je grubo zadiranje u njihovu slobodu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor uputio je otvoreno pismo predstavnicima nacionalnih manjina i pozvao ih na strpljenje oko odluke o potpori političkim opcijama, dok ne završe pregovori s MOST-om.

Kosor je poručio predstavnicima manjina da bi oni trebali biti dijelom svake saborske većine, jer im je to u interesu te da iz tog razloga trebaju pričekati kraj pregovora između koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije s MOST-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izračunali smo KOME TREBA (NE)CJELOVIT MOST? Slika nije dostupna ISTRAŽIVANJE NOVE TV Evo što kažu građani - Tko će biti novi hrvatski premijer?

Priopćenje koje Kosor osobno potpisuje prenosimo u cjelosti:

"Nacionalne manjine su hrvatsko bogatstvo, a ne predmet stranačkog nadmetanja. Zastupnici nacionalnih manjina ničim ne bi trebali utjecati na stvaranje nove saborske većine, već bi trebali pričekati završetak pregovora Mosta sa Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste.

MOST na pregovorima s SDP-om bez Petrova: 'Gazda ima svog posla'

Radi ostvarenja svih svojih prava, ali i radi načina biranja prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, zastupnici nacionalnih manjina trebali bi biti dio svake saborske većine koja se postigne dogovorom glavnih nacionalnih koalicija ili lista.

Svaki drugi angažman zastupnika nacionalnih manjina bio bi na štetu samih manjina, njihovih prava te na štetu stvaranja društva pune tolerancije i razumijevanja među svim hrvatskim građanima neovisno o njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

Apeliramo na suzdržanost i strpljivost do postizanja dogovora oko nove hrvatske vlade."

HNS: Kosor grubo zadire u slobodu zastupnika manjina

Hrvatska narodna stranka (HNS) u utorak je ocijenila kako je poruka predsjednika Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Darinka Kosora zastupnicima manjinada se suzdrže od potpore koaliciji Hrvatska raste "grubo zadiranje u njihovu slobodu", koje se kosi liberalnim svjetonazorom.

Potaknuti, kako kažu, nevjerojatnim potezom Darinka Kosora, koji je otvorenim pismom pozvao zastupnike nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru da "paze što rade", iz HNS-a upozoravaju kako je nedopustivo da političar čija se stranka deklarira liberalnom, uopće pomišlja na takve poruke, a kamoli ih javno izgovara.

"Besramna poruka kojom šef 'liberala' poziva zastupnike manjina da 'paze što rade' predstavlja grubo zadiranje i miješanje u pravo odlučivanja i slobodu djelovanja zastupnika izabranih od građana, koji su im dali povjerenje da kao odgovorni i slobodni ljudi donesu odluku na dobrobit svih koje predstavljaju", stoji u priopćenju.

HNS je također poručio Kosoru da umjesto što obavlja posao glasnogovornika Domoljubne koalicije poradi na jačanju svoje stranke, dodavši kako je u srži liberalizma nesputano djelovanje, sloboda mišljenja i izbora, smanjenje nadzora države i političkih institucija nad individualnom slobodom pojedinca, te demokratski oblici vlasti.

HSLS je na parlamentarnim izborima u svim izbornima jedinicama u Hrvatskoj osvojio tek 7567 glasova hrvatskih građana, što nije dovoljno ni za pola mandata u Hrvatskom saboru, a za Kosora nije glasovalo ni pola članstva HSLS-a. Stoga se s pravom nameće pitanje - odakle Kosoru pravo da dijeli lekcije zastupnicima nacionalnih manjina, ističe se u priopćenju HNS-a. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene