Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završeno ispitivanje

Vrbanović će prenoćiti u PNUSKOK-u: Opovrgnuo sve optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispitivanje Damira Vrbanovića trajalo je pola sata.

20:32 - Nešto prije 20.30 sati Damir Vrbanović izašao je s ispitivanja koje je trajalo pola sata. Iako je ispitivanje trebalo početi u 18.30 sati prvo su imali konzultacije koje su dobro došle i njegovim odvjetnicima. Vrbanović je opovrgnuo sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, te je odgovorio na jedno ili dva pitanja.

Pročitajte i ovo Zoran i Zdravko Mamic bivši nogometaši Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne sjećam se da sam primio novac" Anka Mrak Taritaš TKO JE ANKA MRAK TARITAŠ? Porazili su je i Bandić i Tomašević, optuživana je za preplaćivanje Gunje, a u Saboru je bila najaktivnija zastupnica

USKOK će vjerojatno ići s prijedlogom za određivanje istražnog zatvora i za otvaranjem istrage, ali ne zna se još po kojoj osnovi. Nadaju se da će u subotu prije podne biti ročište na sudu.

Njegovi odvjetnici nisu mogli reći za što se Vrbanovića točno tereti niti na koje razdoblje se to odnosi, ali imaju pravo uvida u spise. Jedan dio već su pogledali, a zatražili su fotokopiranje ostatka kako bi vidjeli o čemu se radi.

USKOK objavio za što sve sumnjiči braću Mamić, Vrbanovića i poreznog inspektora

20:06 - Ispitivanje koje je počelo u 18.30 sati još uvijek traje, a uz Vrbanovića je cijeli njegov odvjetnički tim. 

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Ivanda odgovorila je na pitanje ima li veze odustajanje braće Mamić od planiranog povratka u Zagreb s ovim iskazom Vrbanovića:

'Može biti. Naime, danas se puno govorilo o tome da su braća Mamić najavila svoj dolazak, da će doći u sjedište USKOK-a i odgovarati na pitanja, a prije svega da će se odazvati pozivu policije koja ih je pozvala na obavijesni razgovor. Taj rok ističe sutra do 12 sati. No, kako su braća Mamić naknadano, nakon što je došao njihov odvjetnički tim u Sloveniju, odlučila da se ipak neće pojaviti ovdje, da će se vratiti u nedjelju. To bi mogao biti temelj da državno odvjetništvo prvo otvori rješenje o otvaranju istrage, a onda nakon toga i otvori europskih uhidbeni nalog što bi moglo zakomplicirati cijelu proceduru jer to nije tako jednostavno, to se ne može dogoditi sve u jednom danu jer RH onda mora obavijestiti sve zemlje članice EU. S obzirom da znaju da se nalaze u Sloveniji, slovenske kolege bi to sve obavile. Ali bez obzira dođu li Zdravko i Zoran Mamić u nedjelju, večeras ili sutra, njega će policija svakako dočekati na prvoj granici.

19:22 - Ispitivanje Damira Vrbanovića i dalje traje. On je i jutros dao kratki iskaz policiji, ali taj iskaz nema pravnu snagu i neće biti dokaz na sudu. Ispitivanje koje je u tijeku je ključno ispitivanje koje ima pravnu snagu i koje će biti dokaz na sudu.

Čeka se da izađe Damir Vrbanović. Zanimljivo je da se USKOK nije oglasio o cijelom ovom slučaju. To s jedne strane nije neobično jer vjerojatno čekaju da ispitaju sve.

Vrbanović je očito odlučio aktivno iznositi svoju obranu.

U sjedište USKOK-a doveden oko 18 sati

U sjedištu Uskoka u petak u 18.30 sati je počelo ispitivanje izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića.

Vrbanović je, pak, u sjedište Uskoka doveden oko 18 sati, a nakon ispitivanja njegovi odvjetnici najavili su izjavu za medije.

Čim je sletio u zračnu luku Zagreb, po povratku iz Njemačke, izvršnog direktora HNS-a Damira Vrbanovića, dočekala je policija i odvela ga na razgovor.

Podsjetimo, policijski odjel za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u četvrtak je zbog mita i utaje poreza pretresao kuće braće Mamić, kojima je navodno pomagao neimenovani poreznik, ali i prostorije Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) gdje su potvrdili da je 'predmet obrade' i Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.  Njega su čim je danas zrakoplovom sletio u Zagreb odveli na razgovor u policiju.

Razgovor koji su policijski istražitelji obavili s Vrbanovićem u zračnoj luci bio je kratak. Vrbanović je dao kratku i sažetu izjavu te su obavljene formalnosti oko uhićenja i pregledane njegove stvari s kojima je doputovao.

Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić rekao nam je da je njegov klijent uhićenik danas od 13 sati. Djelatnicima koji su ga dočekali najavljeno je, kaže, kada će on doći u Zagreb.

Prodanović došao po Mamiće u Sloveniju: 'Očekujemo sudbinu'

'On se osjeća umorno, ali je potpuno opušten jer to je tema koja je stara 7, 8 godina ili više. Ta tema je od strane Porezne uprave, policije itd. u Dinamu istraživana davno, davno, davno tako da tu nema apsolutno ničega novoga čega bi se on bojao ili osjećao bilo kakvu nervozu. Nemojmo zaboravit, on je pravnik po zanimanju, rekao bih odličan pravnik, tako da on jednostavno ne bi radio nekakve po mojoj procjeni smiješne greške, bilo po pitanju preznog prava ili građanskog prava, ne vjerujem', odgovorio je na pitanje kako se Vrbanović osjeća.

Dodao je kako o konkretnim inkriminacijama ne može reći ništa.

'Mi ćemo danas biti pozvani na razgovor, on će tamo iznijeti svoju obranu. Iznijet će ju relativno kratko, u onom dijelu ili onom što smo mi upoznati to ne treba nekakav dugački iskaz. I to je to', rekao je.

'Nema potrebe da se brani šutnjom'

Pitali smo ga i hoće li Vrbanović odgovarati na pitanja tužitelja.

'Mislim da ću mu čak i dopustiti neke odgovore, ali to ćemo vidjeti na licu mjesta, ali izjava će biti relativno kratka i sažeta, ali apsolutno jasna u odnosu na sve inkriminacije', rekao je odvjetnik i dodao kako se Vrbanović neće braniti šutnjom.

'Nema nikakve potrebe da se brani šutnjom', rekao je.

'Medijska pompa je tu relativno opravdana i vi radite samo svoj posao i to može do neke mjere utjecati na postupak, ali meni se čini da je postupak proveden sa strane PNUSKOK-a iznimno korektno, iznimno elegantno, u miru. Mi smo imali vremena konzultirati se i porazgovarati. Sve je izvršeno relativno elegatno. Već i ova brzina, ako danas dođe do ispitivanja u prostorijama USKOK-a, mislim da je to jedan brz i efikasan postupak i ja se veselim da to bude čim prije da se sve razjasni', odgovorio je na pitanje hoće li biti teško braniti njegovog klijenta obzirom na medijsku pompu koja se digla oko slučaja.

'Mislim da je savršeno jasno da je moj branjenik praktički čim je objektivno mogao doći u Hrvatsku on je došao. On je objektivno na najbrži mogući način došao, najavio da dolazi u toliko i toliko sati', zaključio je.

Braća Mamić vraćaju se kući!

NASTAVAK MAMIĆEVIH AFERA Od lihvarskih ugovora do pretresa ladica

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene