Na izložbu slika Čede Paića o Domovinskom ratu došao i general Markač.


General Mladen Markač, admiral Davor Domazet Lošo i general Josip Lucić samo su neki od biviših visokih vojnih dužnosnika koji su došli pogledati izložbu slika o domovinskom ratu samoukog slikara šibenčanina Čede Paića.

'To je moja tema – da se nikada ne zaboravi. Može se oprostiti, ali zaboraviti nikada. Izložbu mogu pogledati svi građanin Hrvatske', kazao je autor izložbe Čedo Paić.

FOTO Gotovina: Bili su ratnici

Vezani članci Davor Domazet Lošo i Pavao Miljavac Lošo i Miljavac o najavi optužnica iz Srbije: "Njima je najveći zločin hrvatska država" Mladen Markač General Markač nakon emotivnog govora za Dnevnik Nove TV o Oluji i nedolasku Gotovine u Knin: "Mi se čujemo i razgovaramo..."

Paić je prijatelj generala Ante Gotovine i Mladena Markača koje je često posjećivao dok su bili u Haaškom pritvoru te im slao pakete i donacije. Paić je za vrijeme domovinskog rata živio u Nizozemskoj gdje je svojim slikama upozoravao i osvješćivao nizozemsku javnost o ratnim strahotama u Hrvatskoj. Inače je jedan od hrvatskih pionira u triatlonu te poznati humanitarac.

Slike prikazuju detalje iz Domovinskog rata s područja cijele Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, a građani ih od danas mogu doći pogledati u prostorije Udruge specijalne policije u Zagrebu kojoj je Paić poklonio 15 slika.

Na izložbu je došao i Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije koji je kazao da se kroz ovu izložbu pokazuje stvarnost stvaranja Hrvatske. 'Ponovno hrvatskoj javnosti moramo objašnjavati što se to događalo devedesetih godina u Hrvatskoj i zato će ova izložba biti u domu specijalne policije i bit će otvorena za sve građane dok kroz umjetničke slike pokažemo stvarnost stvaranja Hrvatske koja je, nažalost, stvorena i kroz patnju i muke i one dane ponosa i slave', kazao je.

Došao je i general Marko Lukić, prvi zapovjednik specijalne postrojbe Antiterorističke jedinice Lučko. 'Ova izložba danas na okupljanju pripadnika specijalne policije pokazuje da se u Domovinskom ratu nad Hrvatskom doživio genocid i kulturocid i da ove slike, koje svjedoče o toj tragediji hrvatskog naroda, moraju ostati pouka – možemo oprostiti, ali ne možemo zaboraviti što se dogodilo. To ne smijemo radi onih koji dolaze iza nas', kazao je Lukić.

Paić je jednu sliku s motivom dalmatinskih pasa poklonio generalu Markaču koji je strastveni lovac.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju