Član savjeta Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Ivan Ergovirć kaže da je bivši zamjenik direktora trebao dobiti nečasni otkaz, a ne sporazumni otkaz ugovora i otpremninu od koje mu je isplačena jedna rata od 150.000 kuna.

Galerija


Ivan Ergović predsjednik Uprave Nexe-a i član savjeta Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kazao je za DNEVNIK.hr kako je prošlog tjedna na sjednici tog tijela saznao da se bivšem zamjeniku direktora HUP-a, Bernardu Jakeliću, po sporazumnom ugovoru, sprema isplata otpremnine od oko 900.000 kuna.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija Situacija nikad nije bila gora, na listu gotovo svaki dan dolazi nova bolnica koja ne podmiruje obveze: ''Sustav nije održiv'' Slika nije dostupna Ministri u akciji: Putovat će svijetom i loviti investitore!

HUP je s Jakelićem sporazumno raskinuo ugovor nakon što ga je desetak djelatnica prijavilo za seksualno uznemiravanje.

"Isplaćena mu je jedna rata od 150.000 kuna, ostatak je stopiran", kaže nam Ergović. Upravo se on pobunio protiv te isplate jer smatra da je to neopravdano i nepošteno, a pogotovo u ovim uvjetima koronakrize.

"Uz takve osude trebao je dobiti nečasni otkaz, a ne otpremninu", kaže Ergović te ističe kako ne želi donositi zaključke i osude, jer Jakelić još nije optužen niti osuđen, ali za taj novac se mogla smanjiti naknada članovima ili pomoći malim poduzetnicima. Ergović kaže kako je odlučio progovoriti zbog javnosti i članova HUP-a jer ovo nije prihvatljiv način.

Jakelić prijavljen i DORH-u

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila nam je da je u njezin ured stiglo više od 10 anonimnih prijava protiv Jakelića zbog seksualnog uznemiravanje na radnom mjestu. Pravobraniteljica je protiv Jakelića podnijela kaznenu prijavu DORH-u zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv spolnih sloboda.

"Pravobraniteljica je provela ispitni postupak i zatražila očitovanje od HUP-a te je 7. ožujka 2020. obaviještena da je imenovanome prestao radni odnos", poručili su nam iz ureda pravobraniteljice Ljubičić. Dodali su da je od HUP-a traženo i očitovanje, izvješće i dokumentacija bez obzira na stupanj tajnosti, za što je ona i ovlaštena.