Carinski sindikat Hrvatske održao je u ponedjeljak sastanak u Ministarstvu rada o uvjetima rada i korekciji koeficijenata u carinskoj službi, za koje tvrde da su, u odnosu na ostale zaposlenike Ministarstva financija kojemu pripadaju, niži za 20 posto.


"Carinici rade u lošim uvjetima, ne poštuju se zakonske odredbe i kolektivni ugovor. Odore dobivamo na kapaljku, a sapune i toaletni papir sami kupujemo, ne plaća se prekovremeni rad, ne organiziraju sistematski pregledi", izjavio je predsjednik sindikata Rino Štorić nakon sastanka na kojemu su sindikaliste primili predstavnici ministarstva bez resornog ministra Josipa Aladrovića.

Vezani članci Josip Aladrović - 2 Aladrović nakon sastanka sa sindikatima: "Mislim da su zadovoljni ponudom" Nije sve tako crno - 2 Oni su koronakrizu pretvorili u poduzetničku priliku pa sve što proizvedu – odmah prodaju: "Narudžbe dolaze iz cijele Hrvatske"

Štorić je rekao da se u carinskoj upravi ne poštuju zakonske odredbe ni kolektivni ugovor za oko 2800 zaposlenih te da je svako pravo iz tog ugovora upitno ako je ono u korist carinskog službenika.

Tvrdi da su razlike u koeficijentima u carinskoj službi velike, a s tim u vezi zahtjeve prema Ministarstvu financija šalju već nekoliko godina, ali nema odgovora.

"Zadnji naš zahtjev bio je uručen na ruke premijeru, no nismo dobili odgovor. Nadam se da su u Vladi shvatili da godinama rade konfuziju u javnoj i državnoj službi. Oni donose uredbu o koeficijentima i određuju pravila igre", rekao je Škorić.

Carinski sindikat na svoje zahtjeve očekuju konkretan odgovor najdulje sedam dana. Ako Vlada ne ispoštuje taj rok, spremni su podnijeti prijavu Međunarodnoj organizaciji rada zbog nepoštivanja prava radnika u carinskoj službi.

Poručio je i da su carinici spremni pričekati i strane stručnjake, koji bi, po najavama iz Vlade, trebali uskoro provesti korekciju uredbe o koeficijentima.

Traže i da se riješi status sindikata za koji kažu da je izložen neviđenom pritisku koji prijeti gašenjem sindikata. (Hina)