Branko Bačić - 1
Branko Bačić - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je u petak vezano za ustavne promjene, da ne prihvaćaju prijedloge koji dolaze ni s lijeve ni desne strane političkog spektra, od kojih su neki dijametralno suprotni, jer u tom slučaju Ustav ne bi mogli ni donijeti.


HDZ je proteklih dana razgovarao s gotovo svim većim oporbenim strankama, a danas je pozvao manje zastupničke klubove na razgovor o izmjenama Ustava u vezi s referendumom. Vladajućima je za ustavne promjene i izglasavanje u Hrvatskom saboru potrebna potpora dijela oporbenih zastupnika.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić večeras je u središnjem Dnevniku HTV-a rekao kako kroz izmjene Ustava i Zakona o ustavnom sudu žele uspostaviti bolji, kvalitetniji, demokratskiji i građanima dostupniji referendum. Ocijenio je da razgovori teku jako dobro.

Zastupnici Mosta Most odbio HDZ-ov poziv: "Oni koji odu na takav razgovor kvalificiraju se kao hijene"

"Tijekom idućeg tjedna nadam se da ćemo supotpisati prijedlog izmjena Ustava, izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, i uputiti Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora na daljnju realizaciju izmjena Ustava i Ustavnog zakona", dodao je.

Komentirajući najave nekih stranaka kako bi mogli tražiti izmjene vezane uz pravo žena na izbor, Bačić je rekao da su u razgovorima čuli pojedine prijedloge i želje i na lijevom i na desnom političkom spektru, koji su dijametralno suprotni.

"Mi u ove izmjene Ustava idemo isključivo kako bi uredili ustavno-pravni okvir za održavanje referenduma i ne prihvaćamo niti prijedloge koji dolaze s lijeve, niti s desne strane, jer u tom slučaju Ustav ne bismo mogli donijeti, ne bismo postigli 101 ruku, i mislimo da trebamo doista ostati na ovom izvornom prijedlogu izmjena Ustava", naglasio je Bačić.

Andrej Plenković Plenković o Milanoviću: "Već pola godine zastupa stavove Moskve, a ne Hrvatske. To je velika sramota i ogromna politička neodgovornost"

Na sutrašnjem općem saboru HDZ-a trebale bi se usvojiti nove programske smjernice, u kojima, uz ostalo, stoji i da HDZ poštuje sve zajednice obiteljskog života koji se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi, te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti.

Na pitanje mijenja li HDZ time svoj stav Bačić je odgovorio niječno. "HDZ je jasno usidren u desnom političkom centru", poručio je Bačić.

Dodao je da su u HDZ-u svjesni kako pored njih u društvu žive i drugačiji, koji žive u drugim životnim zajednicama, a tu činjenicu, kao demokratska stranka, čiji se program temelji na kršćanstvu i humanizmu, respektiraju i uvažavaju.

HDZ, ilustracija HDZ opleo po Milanoviću: "Zamislite da su Hrvatsku uvjeravali da je Srbija 'neuništiva'"

"I time samo želimo reći da želimo Hrvatsku i hrvatsko društvo kao tolerantno i dobro društvo, a naši politički, ideološki, svjetonazorski stavovi jednaki su kao što su bili i prije, ali želimo jasno na ovaj način pokazati da je HDZ danas moderna stranka koja uvažava i tu činjenicu", zaključio je Bačić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju