Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK NA VRHU

Plenković o Milanoviću: "Već pola godine zastupa stavove Moskve, a ne Hrvatske. To je velika sramota i ogromna politička neodgovornost"

Nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a u srijedu poslijepodne, premijer i predsjednik stranke dao je izjave za medije.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber samo su neki od gostiju koji će u subotu nazočiti Općem saboru HDZ-a, najavio je u srijedu premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Glavne teme stranačke sjednice održane u srijedu bile su političke aktivnosti ne samo u zadnjih tjedan dana nego u prvom polugodištu 2022. godine. Dotakli su se, kako je kazao premijer, svih tema s kojima se građani suočavaju u kontekstu pandemije te u svjetlu ukrajinske krize, rasta cijena sirovina, inflatornih pritisaka te svih izazova, kao i koraka koje je parlamentarna većina, odnosno Vlada poduzela kako bi smanjila udar na građane i gospodarske subjekte.

Četiri su točke općeg sabora. Bit će izabrano još deset članova Predsjedništva, a premijer će kao predsjednik HDZ-a predstaviti izvješće o radu. Bit će usvojen program za četvrto desetljeće hrvatske samostalnosti, a usvojit će i određene izmjene Statuta stranke te održati raspravu o  financijskom stanju stranke i drugim pitanjima.

"Nastavlja se tirada relativiziranja ruske agresije na Ukrajinu"

Premijer je komentirao i izjave predsjednika Zorana Milanovića.

"Nastavlja se tirada relativiziranja ruske agresije na Ukrajinu. On već pola godine zastupa stavove Moskve, a ne Hrvatske, to je jasno kao dan i nažalost je tako. Sve njegove izjave na tu temu su na veliku sramotu hrvatskog naroda", rekao je Plenković.

Milanović pokazuje političku neodgovornost, kazao je. Dodao je i kako mediji snose odgovornost jer "prenose te tirade".

"Ako je netko pružio ruku dijaloga, to je bila Vlada, uputili smo dopis, on ga je tri mjeseca ignorirao", rekao je premijer. 

"Naš doprinos zaštiti prava Hrvata u BiH je visok angažman, a njegov pristup je pasivnost i vrijeđanje svih aktera koji nam mogu pomoći", poručio je te ponovio kako Milanovićevo ponašanje šteti Hrvatima u BiH.

"Sve što je napravio hineći da pomaže Hrvatima, odvratio je Bošnjake s kojima se trebalo dogovoriti. Da je on učinio da imamo saveznika nekog, da netko bolje razumije problem Hrvata u BiH, nije mi poznato… Vidio sam agresivnog čovjeka koji neprimjerenu političku komunikaciju koju koristi interno, projicira eksterno i šteti reputacijski i Hrvatskoj i Hrvatima u BiH", poručio je.

"Mi nismo ista ekipa, nismo isto društvo", zaključio je Plenković te dodao kako treba smiriti loptu.

"Dok smo mi udbaši i tko zna šta sve još je rekao o Banožiću - sorry, nema dijaloga", poručio je premijer.

Milanović, kako je rekao premijer, nije napravio ništa za Hrvate u BiH, dok su 2016. godine HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu podnijeli zahtjev za BiH.

Plenković se osvrnuo i na srpsku optužnicu protiv hrvatskih pilota te kazao kako ne dolazi u obzir da se pobjednička hrvatska vojska sada nekim pravnim aktima iz Srbije pretvori iz heroja u nekoga protiv koga će se voditi kazneni postupak.

Izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića prema kojima Hrvati nemaju stav, premijer nije čuo. Rekao je da ima važnijeg posla nego da prati šta Vučić govori.

"U ovakvim tektonskim promjenama ekipa koja sjedi na dvije stolice - više ne pije vodu", kazao je. 

  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene