Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Književnost joj je u krvi! Ima 17 godina, a već surađuje s nakladničkim kućama: "Kad narastem, želim biti kao Matoš"

Aktualno Galerija Bolja Hrvatska: Ella Hasel - 1 Bolja Hrvatska: Ella Hasel - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska: Ella Hasel - 2 Bolja Hrvatska: Ella Hasel - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska: Ella Hasel - 3 Bolja Hrvatska: Ella Hasel - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska: Ella Hasel - 4 Bolja Hrvatska: Ella Hasel - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Bolja Hrvatska: Ella Hasel - 5 Galerija 1/8 >>
Knjige i čitanje jednostavno su joj u krvi. Ima 17 godina i već surađuje s nakladničkim kućama, a ljude aktivno potiče na njegovanje kulture čitanja. Ella Hasel naša je Bolja Hrvatska, a njezinu priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

"To je ljubav na prvi pogled. Jednostavno se ne možete tome oduprijeti." Tako Ella Hasel ukratko opisuje svoju najveću strast - knjige.

Pročitajte i ovo Borba protiv nasilja - 2 Nagrađena je Nina (14) se trudi promijeniti svijet nabolje: "Nema baš puno djece da tako razmišljaju" Bolja Hrvatska: Anica i Milan Mikulek Bolja Hrvatska Anica i Milan Mikulek udomili su 13-ero djece: Bilo je izazova, ali ništa ne bi mijenjali. Ma kažu, da su mlađi - sve bi ponovili!

"Moju prvu knjigu pročitale su mi baka i mama, to su dječje priče. Stara knjiga da se sva jadna raspala, baka ju je zalijepila trakom." Nju će, kaže, zauvijek i čuvati. Kulturu čitanja počela je njegovati već u 6. razredu. Od njih se ne odvaja.

"Budim se oko 4, 5 ujutro da bih stigla imati svoje vrijeme za sebe u miru. Jako, jako puno knjiga posjedujem. Te priče i slike koje vam se stvaraju u glavi, to je prekrasno i ostaje za cijeli život."

Već sada recenzira štiva i surađuje s nakladničkim kućama.

"Nisam očekivala da će ovo doživjeti ovakve razmjere. Drago mi je što mi ljudi vjeruju. Pročitam knjigu i onda sam pod tim dojmom i u afektu napišem recenziju."

Čitanje potiče kod vršnjaka, ali i kod svih ostalih na društvenim mrežama i knjiškom blogu. Vukovarska osnovna škola pozvala ju je da održi svoje prvo predavanje.

"Da motiviram i jednu osobu na čitanje i to je uspjeh", objašnjava Ella. A uspjeha ima. S tim se slaže i profesorica Darija Benaković.

"Pa to je neobično za današnje vrijeme. Jako mi je drago da jedna tako mlada osoba s tako puno duha, volje, znanja, naposljetku piše o knjigama", istaknula je.

Volontira i u Domu za starije i nemoćne, a kroz volontiranje radi i s djecom. S njima obrađuje slikovnice. Najvjernijim pratiteljem Ella smatra svoju mamu Goranu, koja joj je i uzor. Gorana je prepričala kako je izgledao Ellin prvi dan škole.

"Nakon što je krenula u prvi razred, rekla je: 'Ja vise neću ići u školu.' Ja kažem: 'Kako to misliš?' Ona kaže: 'Pa, eto, bila sam, vidjela, nije to ništa posebno.'"

No puno se toga promijenilo, pa njezina mama sada ponos ne krije. Iako Ella čita sve žanrove, ipak ima jednu kategoriju koju izdvaja.

"Najviše volim povijesne romane o holokaustu i drugom svjetskom ratu", govori. Svoju strast Ella prenosi i na mlađu sestru Lotu, koja je otkrila i što će Ella biti nakon škole.

"Pa sigurno knjižničarka ili profesorica."

"Kad narastem, želim biti kao Matoš, on je bio jako poznati književni kritičar u svoje vrijeme", zaključila je Ella Hasel.

A vidi se u bilo kojoj profesiji u kojoj ima knjiga.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene