Udžbenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Udžbenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Bandićev saborski Klub zastupnika zatražio je od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da povuče dopis upućen osnovnim školama o nabavci udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu, odnosno da uputi novi ili podnese ostavku.


Ako se to ne dogodi, Klub će pokrenuti postupak ministričine smjene, najavljuje član Kluba i potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda, nezadovoljan planom Ministarstva obrazovanja da među udžbenicima koje će platiti država ne budu i udžbenici za vjeronauk jer se, kako tumači, radi o izbornom, a ne obveznom predmetu.

Vezani članci Milan Bandić (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Ministri ne vide problem u Bandićevu ultimatumu, on tvrdi: "Ja apeliram, ne ucjenjujem" Blaženka Divjak (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Divjak: "Inspekcija ide u školu u Medulin; vjeronauk je izborni predmet"

Varda objašnjava da se Klub na taj korak odlučio potaknut uvidom u prepisku između ministarstava financija i znanosti i obrazovanja o nabavi osnovnoškolskih udžbenika.

Navodi kako je Ministarstvo financija dopisom dalo prethodnu suglasnost Ministarstvu obrazovanja da pokrene postupak nabave udžbenika za učenike osnovnih škola, obvezavši se za to osigurati 122 milijuna kuna, ne radeći pritom razliku između udžbenika za obvezne i izborne predmete.

U dopisu koje je Ministarstvo Blaženke Divjak poslalo školama navodi se da se suglasnost Ministarstva financija odnosi samo na nabavku udžbenika obveznih predmeta, što je "krajnja manipulacija", poručuje Varda te dodaje da ni Zakon o udžbenicima ne radi razliku između udžbenika kad je u pitanju njihova nabava iz sredstava Ministarstva, odnosno države, jer izborni predmet kad se učenik za njega opredijeli postaje obvezan.

Slijedom svega navedenoga, Bandićev saborski Klub traži od ministrice Divjak da povuče svoj dopis osnovnim školama, uputi novi ili podnese ostavku.

Ako se to ne dogodi, Klub će pokrenuti postupak njezine smjene, poručuju iz Kluba.
 

Katolička Crkva požalila se na diskriminaciju vjeronauka u školi

Katolička Crkva požalila se na diskriminaciju vjeronauka u školi.

Iz Ministarstva obrazovanja odgovornost su prebacili na Ministarstvo financija.

"Prethodnih godina Ministarstvo je sufinanciralo nabavu udžbenika korisnicima zajamčene minimalne naknade i ni tada se nisu financirali udžbenici vjeronauka i ostalih izbornih predmeta. Stupanjem na snagu novog Zakona o udžbenicima, jednak model financiranja udžbenika primijenjen je na sve učenike osnovnih škola. Ako Ministarstvo financija osigura dodatna sredstva za nabavu udžbenika izbornih predmeta, ti će se udžbenici i nabavljati", kažu u ministarstvu, prenosi Večernji list.

Sadističko zlostavljanje u popravnom domu: Tri su ga sata zvjerski mučili, a sada bi trebao biti vraćen u isti dom Ivan Čorkalo i zlostavljani 14-godišnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ivan Čorkalo i zlostavljani 14-godišnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ivan Čorkalo i otac zlostavljanog dječaka (Foto: Dnevnik.hr) +4 Ožiljci od zlostavljana u popravnom domu (Foto: Dnevnik.hr)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju