Obavijesti Pretražite Navigacija
Vlada prihvatila amandmane

Osigurani glasovi za Zakon o udžbenicima i konsenzus za Deklaraciju o BH Hrvatima?

Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Patrik Macek/PIXSELL
1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL +0 Besplatni udžbenici za osnovne škole (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) Galerija
Vlada je na telefonskoj sjednici dala suglasnost za prihvaćanje amandmana na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te amandmana na Konačni prijedlog zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu.

"Vlada je danas, 13. prosinca 2018. godine, održala telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila Zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana podnesenih na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te Zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu," priopćeno je u četvrtak navečer iz Vlade.

Pročitajte i ovo Jandroković podsjetio na važnu obljetnicu PROŠLO JE 175. GODINA Jandroković podsjetio na važnu obljetnicu: "Izravna posljedica toga je afirmacija hrvatske nacionalne političke svijesti" Sabor Povratak na staro Treba li Saboru reforma načina rada? "Zastupnici misle da trošenjem vremena postaju popularni"

U Zaključku koji se odnosi na amandmane na predloženi zakon o udžbenicima Vlada daje prethodnu suglasnost svome predstavniku za prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika od 11. prosinca 2018. godine na članak 14. u izmijenjenom obliku, tako da on glasi:

„(1) Sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju se u državnom proračunu.

(2) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave udžbenika za učenike srednjih škola.

(3) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave drugih obrazovnih materijala.

(4) Udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, vlasništvo su škole.

(5) Način uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, propisuje ministar naputkom.“

U obrazloženju se navodi da je Vlada amandman, kojim taj Klub traži se u zakonu propiše da država osigurava sredstva za udžbenika za sve osnovne škole, a da ovisno o raspoloživom novcu Vlada može za svaku školsku godinu odlučiti i o financiranju odnosno sufinanciranju udžbenika i financiranju drugih obrazovnih materijala za srednjoškolce, dopunila stavcima 4 i 5 kako bi se osigurao stabilan i održiv sustav time što bi udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnoga proračuna bili u vlasništvu škole.

Zaključkom koji se odnosi na amandmane na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, Vlada je dala suglasnost za prihvaćanje dva amandmana Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskome saboru, od 12. prosinca 2018. godine, i to prvog amandmana djelomično tako da tekst glasi: “Uvažavajući ulogu i značaj Hrvatskog vijeća obrane u obrani Bosne i Hercegovine pozdravljamo rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja braniteljske populacije, invalida i stradalnika Domovinskog rata“ te drugog amandmana u cijelosti.

Tim se amandmanom, kako je rečeno danas u Saboru, od MVEP-a traži da jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.

Vlada je također dala suglasnost svojem predstavniku za prihvaćanje osam amandmana Kluba zastupnika SDP-a od 12. prosinca 2018. godine i to dva u cijelosti i šest djelomično. Među ostalim, amandmanom X, koji je prihvaćen djelomično, u stavku 20. preambule tekst se mijenja i glasi: "Naglašavajući važnost bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Hrvatski sabor pozdravlja posvećenost svih vlada Republike Hrvatske jačanju odnosa s Bosnom i Hercegovinom". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene