Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studentski prosvjed se širi

Rektor priznao: 'Školarine nepravično i loše postavljene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu ne odustaju od borbe za besplatno obrazovanje - više od 30 sati traje blokada nastave u ime besplatnog školstva na Filozofskom fakultetu u Zagrebu se nastavlja. A nakon zagrebačkih, svoja prava zauzimanjem sveučilišta traže i zadarski studenti. Od 13 sati u zgradi sveučilišta se ne održava nastava.

Zadarski studenti imaju potpuno jednake zahtjeve kao i njihove kolege s filozofskog fakulteta. Dakle bore se protiv komercijalizacije obrazovnog sustava, traže izmjenu ustavnog zakona, jednaka prava za sve i naravno besplatno školovanje. Tijekom blokade neće biti nastave, osim ispita, konzultacija i znanstvenog rada. Radi se o mirnom prosvjedu, studenti imaju i određen kodeks ponašanja, moraju se poštovati zakoni i kućni red ustanove, a za red i mir će se brinuti među njima odabrani redari. Važno je napomenuti da studenti imaju i podršku uprave sveučilišta, a prorektorica je pozvala i profesore da im se pridruže jer se radi o borbi za zajedničke ciljeve.

Pročitajte i ovo Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore Ljubljana, ilustracija osjetili plin Uzbuna u glavnom gradu u susjedstvu! Građane uznemirio neugodan miris

'Mislim da je dobar dio ovoga što smo čuli od studenata utemeljen i da bi zajednički trebali im dati podršku, pa evo pozivam sad i profesore našeg sveučilišta i druge djelatnike da im se pridruže', izjavila je prorektorica sveučilišta u Zadru Ana Proroković.

Studenti imaju podršku profesora, rektor nije zadovoljan metodama

U predavaonicama i hodnicima mladi su prosvjednici proveli noć, jutro započeli sa satom joge, a dan nastavili na takozvanim 'alternativnim predavanjima'. Odluke donose demokratski - na plenumu, od glavnog zahtjeva ne odustaju.

Blokada nastave, tvrde profesori, oblik je demokratskog učenja kroz akciju civilnog društva. I oni žele besplatno školstvo. A studenti očekuju reakciju države. 'Smatramo da postoje institucije u ovoj državi čiji je zadatak i koji mi kao porezni obveznici plaćamo da rade na tome da naprave prijedlog zakona konkretan kako bi na kraju realizirali našu inicijativu koja se zove besplatno školstvo', objašnjava jedan od studenata prosvjednika.

Dekan je još uvijek u Brazilu. Pa je prodekan hitno sazvao fakultetsko vijeće. Za sutra. Na njemu se nada vidjeti predstavnike nezavisne studentske inicijative koju otvoreno podržava. 'Trebamo formulirat zahtjeve tako da ih možemo zajedno uputiti i sveučilištu i vladi', tvrdi prodekan za znanost filozofskog fakulteta Damir Boras.

No rektor zagrebačkog sveučilišta nije zadovoljan. 'Predložio sam da odmah sjednemo i razgovaramo. On je rekao ne, oni žele samo plenumski razgovarati, dakle staviti rektora u inferiorni položaj pred skupinom od stotinu drugih', dodaje Bjeliš no priznaje kako su školarine u Hrvatskoj 'prije svega nepravično, nelogično i loše postavljene.'

U Ministarstvu znanosti ne usude se reći hoće li i što poduzeti. I na drugi dan blokade nastave, predvodnici društva znanja nezadovoljne studente ignoriraju.

>> 'Novca za besplatno obrazovanje ima, ali se pogrešno troši'

Studenti tvrde da imaju podršku većine svojih kolega na Filozofskom fakultetu, da su im podršku pružili i studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti te zadarskog Filozofskog fakulteta.

Neki profesori predavanje održali u kafiću

Imaju, tvrde, i podršku većine profesora, pa i nekoliko odsjeka, dok ih je formalno podržao Odsjek za filozofiju. Većina profesora danas nije održala predavanje, tvrde članovi Inicijative, a među studentima se moglo čuti da su neki 'uporni' profesori, koji ne podržavaju zahtjeve ni metode studenata, ipak održavali predavanja, a jedan od njih čak i u obližnjem kafiću.

>> Blokada i na zadarskom Sveučilištu: Očekuje se priključenje svih hrvatskih Sveučilišta

Studenti odbacuju i tumačenja da država želi financirati obrazovanje, ali samo dobrih studenata. Tumače da su kvalitativni kriteriji već utvrđeni te da Inicijativa traži besplatno školovanje svih studenata koji zadovoljavaju te kriterije.

Pripadnicima Inicijative smetaju i tumačenja da upisne kvote moraju biti podložne isključivo tržištu rada, jer bi, kažu, u tom slučaju potpuno zamrle znanosti koje ne donose profit.

Prodekan Filozofskog fakulteta Damir Boras sazvao je sjednicu pročelnika katedra, koji od 11 sati razmatraju situaciju nakon što su prosvjednici uspjeli opstruirati nastavu. Ta je sjednica još u tijeku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene