Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pelješki most ili obrazovanje?

'Novaca za besplatno obrazovanje ima, ali se pogrešno troši'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti traže besplatno obrazovanje jer tvrde da ima dovoljno novaca iz poreza koji svi plaćamo. Stručnjaci koje smo kontaktirali većinom se slažu s time te poručuju da Vlada ima krive prioritete.

Traje drugi dan blokade Filozofskog fakulteta kojom traže besplatno obrazovanje kojima su se danas pridružili zadarske kolege blokiravši sveučilište. Studenti pri tom upozoravaju da pod 'besplatnim obrazovanjem' misle na obrazovanje koje se financira iz poreza svih nas. Kaže da ako taj novac ne dospijeva tamo gdje bi trebao, da treba još jednom razmisliti o legitimnosti kriterija koji su ga preusmjerili. Pobunjeni studenti navode da besplatno obrazovanje provodi 13 članica Europske unije: Češka, Danska, Švedska, Škotska, Cipar, Estonija, Finska, Poljska, Slovenija, Grčka, Irska, Norveška, Mađarska i Malta.

Pročitajte i ovo Ilustracija NOVCA NIKAD DOVOLJNO Studenti kojima je najpotrebnije ostaju bez stipendija? Doznali smo što je pošlo po krivu Ilustracija - 3 PARADOKSI NAŠI SVAGDAŠNJI Država potrošila novac za njihove stipendije: "Djeca su se tome nadala, zato su i upisivala ta zanimanja"

>> Šire se prosvjedi: I zadarski studenti blokirali sveučilište

Gvozden Flego, SDP, nekadašnji ministar znanosti, podržava zahtjeva studenata te i on na samom početku napominje da nema besplatnog obrazovanja nego je samo pitanje izvora toga novca, a u ovom slučaju to bi bio proračun. Flego kaže da je SDP u kampanji na posljednjim parlamentarnim izborima imao program koji je uključivao besplatno obrazovanje za sve redovne studente. Kaže da je to svakako moguće a da je ova Vlada to totalno promašila

'Novaca ima, ali se on pogrešno troši'

'Ove godine će se 350 milijuna kuna potrošiti na izgradnju Pelješkog mosta pa treba vidjeti je li to važnije ili obrazovanje. Tako smo prošle godine trošili silne novce na sportske dvorane. Tu očito postoji veliki razmjer između riječi i djela Vlade koja tvrdi da im je obrazovanje veliki prioritet', rekao je Flego za dnevnik.hr

Flego upozorava da zemlje na koje se mi ugledamo nemaju samo 7 posto visokoobrazovanih nego imaju puno više te da mi moramo nekako stići tu razliku i imati veće ulaganje u obrazovanje, a ne manje kao što je to sada slučaj. 'Novaca za svima dostupno obrazovanje svakako ima ali se on pogrešno troši, tako da svakako podržavam njihov zahtjev', zaključuje Flego.

Vokić. Ako se silni novci troše na kobitele, onda može i na obrazovanje

Ljilja Vokić, nekadašnja ministrica školstva kaže da nigdje u svijetu nema besplatnog obrazovanja. 'Svi smo nedavno čitali o ženi koja je oboljela od leukemije pa je do smrti štedjela kako bi svom sinu priuštila obrazovanje. To je jedan bizaran primjer, ali pokazuje kako to djeluje u cijelom svijetu. Ja sam zagovornik besplatnog obrazovanja, ali onda kada je to moguće. U Hrvatskoj to još nije moguće', kaže Vokić.

>> Studenti blokirali fakultete, traže besplatno školovanje

Što se tiče pozivanja na Finsku koja ima besplatno školovanje, Ljilja Vokić kaže se Hrvati uvijek pozivaju na zemlje razvijenije od nas koje poput Finske imaju visoki standard, kakav Hrvatska sigurno nema.

'Ja ću biti iskrena, ne znam koliko se sada mora plaćati za fakultete, ali znam koliko se troši na mobitele i cigarete, pa mislim da se jednako može dati za obrazovanje', kaže Ljilja Vokić. Upozorava da je sada ostalo samo 200 studenata pri blokadi Filozofskog fakulteta te da to dovoljno govori koliko je važan zahtjev.

Silobrčić: Obrazovanje ne smije biti besplatno za nekoga tko studira 20 godina

Akademik Vlatko Silobrčić smatra da ako država ima dovoljno novaca i ako je pametna, da bi bilo dobro da obrazovanje bude dostupno svima, ali uz uvjet ali samo uz kontrolu da li studenti opravdavaju takvo ulaganje.

'Pravo i mogućnost znači odgovornost. Kada bi država imala dovoljno novaca, trebalo bi paziti da se novac ne troši na one koji studiraju dvadeset godina.Uu svim zemljama u kojoj je obrazovanje na višoj razini, ono nešto košta. To je ulaganje u sebe i svoj život. Mislim jedino da bi studentima svakako trebalo omogućiti povoljne kredite.', kaže akademik Silobrčić.

Silobrčić kaže da Hrvatska trenutno nema dovoljno novaca. 'Ulažemo manje od razvijenih zemalja, i to je paradoks jer želimo stići taj stupanj obrazovanje. Naša država očito nije spremna obrazovanje staviti u takav prioritet da se vidi u proračunu. Očito da imamo krive prioritete', rekao je Flego.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene