Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TURBULENTNI DANI

Od intrigantnih objava blogera Ivice do bure oko Obiteljskog zakona: 5 događaja koji su obilježili tjedan na izmaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjedan iza nas između ostalog su obilježile brojne objave Ivice Todorića na blogu te obiteljski i braniteljski zakoni koji su uzburkali duhove u zemlji i susjedstvu.

Turbulentna zbivanja u tjednu na izmaku ponajviše su obilježili blog Ivice Todorića, Obiteljski zakon, Zakon o braniteljima, previranja u SDP-u i sramotno mala isplata zaostalih plaća radnicama Kamenskog. Donosimo vam kratak pregled događanja po ovim temama.

1. Bloger Ivica uzvraća udarac

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku" Propusti u slučaju Agrokor - 4 Novi problemi Može li se novo vještačenje za Agrokor završiti u godinu dana? DORH dobio rok i zadatak, neki sumnjaju da je to moguće

Ivica Todorić, još uvijek aktualni vlasnik Agrokora, bombardirao nas je objavama na svom blogu, koji je postao top tema među političarima. Dok se u godinama kad je bio na čelu Agrokora od medija uglavnom skrivao te intervjue davao samo u iznimnim prilikama, danas se ne odvaja od tipkovnice i brzinom munje odgovara na gotovo svaku izjavu premijera Andreja Plenkovića ili potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Bloger Ivica tako otkriva detalje tajnih noćnih sastanaka i baca drvlje i kamenje na Vladu te je optužuje za nasilno preuzimanje Agrokora. Na tapetu su se našli premijer Andrej Plenković, izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak, a najkonkretnije optužbe iznio je za ministricu Dalić, za koju tvrdi da mu je prijetila putem e-mailova i SMS-ova. Njen odgovor nije trebalo dugo čekati pa je uslijedila najava tužbe za klevetu.

Za to vrijeme, dobavljači poručuju kako je lako biti general poslije bitke, a ekonomski stručnjaci smatraju da je Todorićev blog potez očajnika koji je svjestan da se sprema nešto veliko.

Sve se to događa uoči objave revizorskog izvješća koje je krajem tjedna trebalo otkriti pravo stanje zaduženosti posrnulog koncerna.

Iako je Ante Ramljak najavio da će izvješće revizorske kuće PWC biti objavljeno u petak, dan ranije je predstavljanje naprasno otkazano. Razlog je navodno prevelik obim posla pa ćemo tako na objavu morati pričekati vjerojatno do kraja idućeg tjedna.

2. Tko sve čini obitelj?

Prijedlog novog Obiteljskog zakona u javnoj je raspravi bio najkraće u povijesti svih hrvatskih zakona. Zbog sporne definicije obitelji na noge je dignuo političare, pravne stručnjake i nevladine organizacije.

Iz javne je rasprave ekspresno povučen nakon što je čak i premijera zasmetala definicija prema kojoj obitelj čine otac, majka i djeca, majka s djetetom, odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno te ostali srodnici koji s njima žive. Ili ga je možda zasmetala uranjeno stavljanje na javnu raspravu? Naime, na sjednici Vlade u četvrtak je ustvrdio da tako više neće biti moguće raditi te da će zakonski prijedlozi morati prvo proći radna tijela Vlade.

Istospolni parovi s djecom prema povučenom prijedlogu zakona ne bi bili obitelj, jednako kao i muž i žena koji nemaju djecu, udomiteljske obitelji te obitelji kojima je dijete primjerice, preminulo.

Dok oporba poručuje kako je povučeni zakon pisan kao da živimo u srednjem vijeku, od resorne ministrice Nade Murganić ni traga ni glasa.

3. Braniteljski zakon uznemirio duhove

Uz Obiteljski, veliku prašinu podigao je i Zakon o braniteljima. Među novostima su  povratak instituta mjesečne novčane naknade za nezaposlene, raniji odlazak u mirovinu, ukidanje ograničenja za javnim najam, porezne olakšice za poslodavce poslodavcima koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja, povećanje korištenja broja nekretnina u državnom vlasništvu koje se ne koriste, a u kojima bi branitelji mogli živjeti…

U Zakonu se navodi da su agresiju nad Hrvatskom izvršile Srbija, Crna Gora, JNA, paravojne jedinice iz BIH uz velik broj pripadnika srpske nacionalne manjine iz Hrvatske. Ta je definicija uzburkala duhove u susjedstvu pa je srpski predsjednik Aleksandar Vučić ustvrdio da je riječ o otvaranju Pandorine kutije.

Njegova je pak izjava isprovocirala Vladimira Šeksa, koji nije birao riječi te je Vučića nazvao četnikom. Na Šeksovu izjavu osvrnuo se Milorad Pupovac, koji je rekao da bi bilo bolje da to nije ni vidio ni čuo.

4. Što čeka buntovne SDP-ovce?

Ne smiruju se previranja u najvećoj oporbenoj stranci. Nakon što su mu Peđa Grbin, Milanka Opačić, Mirando Mrsić i Ranko Ostojić okrenuli leđa, Glavni odbor SDP-a u subou glasa o povjerenju predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, koji je ranije dobio povjerenje članova Predsjedništva.

Uz povjerenje Bernardiću, na dnevnom redu je i pomalo nejasan zahtjev za vraćanjem saborskih mandata SDP-u koji je pojedine SDP-ovce ostavio u čudu pa su ustvrdili da takvih ideja nije bilo ni u HDZ-u.

Zlatko Komadina tvrdi da se zahtjev uopće ne odnosi na konkretna imena poput Opačić ili Mrsića već na one koji su do sad napustiti stranku, poput Tomislava Sauche.

5. Crkavica za radnice Kamenskog

Država se u slučaju isplate potraživanja radnicama bivše tvornice Kamensko nije odrekla svojih potraživanja, odnosno poreza i doprinosa pa su radnicama tako ostali mizerni iznosi. Od zarađenog novca radnice ne odustaju i najavljuju tužbe.

Iako ministar financija Zdravko Marić poziva radnice na razgovor, ne objašnjava zašto je država pod svaku cijenu uzela svoj dio. Radnice su naime zadnje došle na red. Nakon 14 dražbi vrijednost Kamenskog je sa 74 pala na 24 milijuna kuna. Više od polovice otišlo je banci, koja je kao najveći vjerovnik u prvom redu naplate.

Zatim se naplatila država kroz režije hladnog pogona i troškove stečaja. Radnice su tako umjesto 15,2 posto u brutu od ostatka novca, dobile znatno manje - jer je država dio uzela kroz poreze i neplaćene doprinose.

Očekivale su da će nakon 7 godina čekanja dobiti samo 15 posto onoga što im se duguje, a dobile su čak nekoliko puta manji iznos. U šoku su te se osjećaju prevareno i bespomoćno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene