Oko novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja digla se poprilična buka. Provjerite zbog čega i koja to prava branitelji i njihove obitelji mogu ostvariti.

Galerija


Zakon o braniteljima podigao je popriličnu prašinu. Kritizirao ga je srbijanski predsjednik Vučić. Vučiću je uzvratio Vladimir Šeks i nazvao ga četnikom koji se ne treba miješati u hrvatske zakone. U Vučićevu obranu stao je Milorad Pupovac, a u obranu Zakona ministar Medved.

Vezani članci Hrvatski branitelji (Foto: Provjereno) - 6 Jedni ih drže privilegiranima, drugi pak herojima: Zašto tema branitelja toliko dijeli javnost? Tomo Medved (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Medved odbio komentriati navode Vučića i Pupovca o ratnoj retorici novog Zakona o braniteljima

"Pa šta će nama jedan četnik nešto propisivati?" riječi su kojima je Vladimir Šeks reagirao na izjavu srbijanskog predsjednika Vučića koji se žestoko obrušio na Zakon o braniteljima. Na Šeksovu izjavu osvrnuo se pak Milorad Pupovac koji je rekao da bi bilo bolje da to nije ni vidio ni čuo.

Na pitanje treba li se srbijanski predsjednik miješati u hrvatski zakon Pupovac odgovara: "Srbijanski predsjednik sigurno se ne treba miješati u hrvatski zakon, ali ako se tiče međudržavnih odnosa, ako se tiče politike obnove povjerenja, onda može izraziti svoje mišljenje."

Ministar branitelja ne misli tako.

"Mi smo samostalna i suverena država stvorena i obranjena u Domovinskom ratu. Zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja, imamo danas samostalnu i suverenu republiku Hrvatsku. I donosimo svoje propise i svoje zakone", poručio je ministar Tomo Medved.

Zašto tolika buka?

A evo zašto se oko novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja digla tolika buka.

Naime, u Zakonu stoji da su agresiju nad Hrvatskom izvršile Srbija, Crna gora, JNA, paravojne jedinice iz BIH uz velik broj pripadnika srpske nacionalne manjine iz Hrvatske.

No, zanimat će vas i koja to prava branitelji i njihove obitelji mogu ostvariti:

- Registar branitelja neće biti javan.

- Vratit će se institut mjesečne novčane naknade za nezaposlene.

- Ukinut će se ograničenja za javni najam.

- Povećat će se korištenje broja nekretnina u državnom vlasništvu koje se ne koriste, a u kojima bi branitelji mogli živjeti.

- Omogućit će se raniji odlazak u mirovinu.

- Porezne olakšice isplaćivat će se poslodavcima koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja.