Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona koji je u srijedu bio stavljen u javnu raspravu u četvrtak u popodnevnim satima povučen je sa Središnjeg državnog portala za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.


Nakon bure koju je u kratkom vremenu podigao u javnosti nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona nestao je sa Središnjeg državnog portala za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Vezani članci Oko Obiteljskog zakona oglasio se HNS (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Koalicijski partner HDZ-a o zakonu koji je izazvao burne reakcije: "Vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama" Nada Murganić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Otkriveno što sve mijenja nova verzija Obiteljskog zakona, oporba bijesna: "Naša je dužnost da spriječimo ovo nasilje nad obitelji!"

Potvrda je stigla i iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u obliku priopćenja koje potpisuje ministrica Nada Murganić i koje prenosimo u cjelosti:

"Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osnovalo je 2016. godine Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, a kako bi se razriješili prijepori nastali primjenom Obiteljskog zakona iz 2015. godine, čiju ustavnost preispituje Ustavni sud.

Navedena Radna skupina, sastavljena od stručnjaka iz područja obiteljsko pravne zaštite, izradila je Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona koji je sukladno proceduri upućen u e-Savjetovanje.

Već prvoga dana javnog savjetovanja, na Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona stavljen je cijeli niz primjedbi i prijedloga na određene zakonske odredbe.

Svjesni važnosti područja koje uređuje Obiteljski zakon, kao i u najboljem interesu zainteresirane javnosti, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku povlači zakon sa Javnog savjetovanja na doradu."

Najburnije reakcije izazvala je definicija obitelji koju bi, prema prijedlogu u novom zakonu, činili: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom, odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno te ostali srodnici koji s njima žive.

Dakle, prema predloženom zakonu istospolni parovi s djecom nisu obitelj, muž i žena koji nemaju djecu također nisu obitelj, udomiteljske obitelji također više nisu obitelji, a veliko je pitanje što je s obiteljima kojima je dijete primjerice, preminulo.

Nakon brojnih reakcija, pa i one premijera Andreja Plenkovića, koji je na sjednici Vlade rekao da nacrti zakona više neće moći ići u postupak savjetovanja s javnošću, a da nisu prošli koordinaciju na tijelima Vlade, nacrt prijedloga Obiteljskog zakona povučen je s interneta.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju