Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čekaju li ga sankcije?

Bivši direktor Fortenove vratio se iz Dubaija u Hrvatsku: "Moja uloga bila je savjetodavna"

Bivši direktor Fortenove Miodrag Borojević vratio se iz Dubaija u Hrvatsku nakon što su u javnost procurile informacije da bi, zbog kupovine i prodaje udjela u Fortenovi, mogao dospjeti pod sankcije.

"Kao što ste već čuli od gospodina Pavasovića, moja uloga bila je isključivo savjetodavna po pitanju biznis vrijednosti kompanije. Arapski kupac koji je bio zainteresiran i koji je pratio to već duže vrijeme pitao me za mišljenje o stanju kompanije. Pregovori su se vodili na relaciji Dubai - Moskva. Oni su ugovor zaključili", rekao je Borojević novinarima po slijetanju u Zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu.

Istaknuo je kako nije "legal-ekspert" da komentira pravovaljanost dogovora. "Je li taj deal bio pravovaljan ili nije bio pravovaljan, to će netko drugi odlučivati. To nije u mojoj domeni. Ja sam odradio ono što smatram da kao business ekspert trebam. Već duže vrijeme boravim u Dubaiju, imam kompaniju, imam svoje poslovne interese u Dubaiju, radim, ulažem, investiram", dodao je.

Osvrnuvši se na navode da su transakcijom u Fortenovi prekršene sankcije nametnute Rusiji, Borojević je kazao kako ga nitko od istražnih tijela u Hrvatskoj nije kontaktirao.

"Mene nitko nije zvao. Da se bojim, vjerojatno bih ostao u Dubaiju", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa - 2 trenutno su u Dubaiju Dvojica Hrvata idu pod sankcije: Blokirat će im imovinu zbog prodaje i kupnje udjela u Fortenovi

Pročitajte i ovo Tin Matić Otvorena brojna pitanja Stručnjak za trgovačko pravo o kupnji Fortenove: Otkrio hoće li biti posla za Državno odvjetništvo

"Ne bi bilo umjesno da ja komentiram stvari koje zaista ne razumijem. Po njihovu tumačenju, struktura transakcije je: arapski investitor kupuje firmu d.o.o. u Moskvi koja je nosilac akcija u holding kampanji u Amsterdamu. Oni tvrde da im za tu transakciju nije trebalo ničije odobrenje", rekao je Borojević.

No transakcija se nije dogodila preko noći. "Oni taj asset prate već duže vremena. Prema mojim saznanjima, oni su 2019. bili u Moskvi i pregovarali, samo je tada cijena bila puno viša, pa su se povukli. Oni jako dobro znaju što su kupili", dodao je.

"S obzirom na to o kome govorimo, da je njegova ekselencija ozbiljan investitor, čovjek je kupio brod za toliko za koliko sad pričaju da je kupio ovo što je kupio. Priča o tome da je on nečiji paravan... ja bih volio da je taj čovjek moj paravan", zaključio je Borojević.

Na pitanje o poduzetniku Krešimiru Filipoviću, za kojeg se inače nagađa da bi mogao biti sankcioniran, Borojević je rekao kako je Filipović njegov prijatelj, partner te da svakodnevno komuniciraju o svemu.

"Pridajete mi preveliku ulogu. Sberbank je velika i ozbiljna institucija, ne vjerujem da bi došao na to da mu treba gospodin Borojević da bi sakrio nešto", dodao je Borojević.

Sa šeikom je, kaže, razgovarao isključivo o business vrijednosti kompanije. "Nikakva izvršna pozicija me ne zanima. Ja sigurno neću biti menadžer. Kompanija ima menadžment koji svoj posao radi dobro. To su kvalitetni ljudi. Nemam tih ambicija", zaključio je Borojević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene